2017-а беше добра година за световната икономика и 2018-а ще

...
2017-а беше добра година за световната икономика и 2018-а ще
Коментари Харесай

2018 г. ще бъде добра за световната икономика, но има една голяма заплаха

2017-а беше добра година за международната стопанска система и 2018-а ще последва тази наклонност, предвиждат анализатори от Goldman Sachs.

Икономическият напредък по света е под пара и пораства осезаемо. Германия, най-голямата стопанска система в Европа, набъбна с изненадващите 0.8% през третото тримесечие. Японската стопанска система е пораства 7 следващи тримесечия. Американската стопанска система набъбна с 3% през третото тримесечие.

" 2017 се обрисува да бъде първата година от разширението, през която растежът изненадва, вървейки нагоре. Очакваме 2018 година да донесе повече от същото ", съобщи анализаторът на Goldman Чарлс Химелберг.

Химелберг и неговият екип чакат международната стопанска система да нарасне с 4% през идната година по няколко аргументи, в това число мощен подтик на растежа, облекчение на финансовите условия, световната парична политика, която остава " мощно удобна от историческа позиция " и вероятността от фискални тласъци в Съединени американски щати.

Акциите в целия свят се възползваха от световния стопански напредък през тази година. В Съединени американски щати S & P 500 се е нараснал с над 14% през 2017 година В Европа немският Dax е повишен с повече от 13% на годишна база. В Япония Nikkei 225 се е нараснал със 17.2% през тази година.

Политическите опасности и ролята на Тръмп

Въпреки удобната икономическа среда, не липсват и опасности, които са основно от политическо естество.

" В началото на 2018 година един от най-големите политически опасности, който ще следят вложителите, е прекосяването на данъчната промяна в Съединени американски щати. Вторият политически риск, който като че ли се подценява, само че съгласно нас към момента е деен, е комерсиалната политика на Съединени американски щати ", сподели Химелберг, отбелязвайки, че двата риска са " евентуално свързани ".

 Снимка 324542
Източник:

Goldman снята, че 80% късмет данъчната промяна да бъде приключена при започване на 2018 година Въпреки това " в случай че данъчното законодателство не успее да мине, това ще бъде вторият сериозен законодателен неуспех по време на първата година от мандата на президента на Тръмп ", регистрират от банката.

При този сюжет Химeлберг рейтингът на президента евентуално ще падне и администрацията на Тръмп още веднъж ще бъде сложена напрегнат да реализира нещо преди изборите в средата на мандата. Това нещо може да бъде " по-твърда позиция във връзка с търговията и външната политика ", предвижда специалистът.

Доналд Тръмп изненада всички с протекционисткия си звук още от началото на своята президентска акция. Наскоро по време на първото си посещаване в Азия като президент, той съобщи, че ще преразгледа салдото на комерсиалните съглашения сред азиатските страни и Съединени американски щати като част от политиката му " Америка преди всичко ".

Тези мнения сътвориха угриженост по отношение на несъгласието на Тръмп с търговски съглашения като Северноамериканското съглашение за свободна търговия (NAFTA). Той упорства да предоговори изискванията по съглашението от 1993 година, заплашвайки да изтегли Съединени американски щати от него. По време на акцията си бъдещият президент назова NAFTA най-лошата комерсиална договорка в историята.

Ако данъчната промяна на Тръмп успее, тя слага администрацията на Тръмп в по-добра позиция да успее да предоговори съглашението. " Ако потръгне данъчната промяна, по този начин може да потръгне и NAFTA ", показва Химелберг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР