2000 вече са заявленията подадени от жители на Монтана, които

...
2000 вече са заявленията подадени от жители на Монтана, които
Коментари Харесай

2000 домакинства в Монтана искат смяна на печките

2000 към този момент са заявките подадени от поданици на Монтана, които желаят промяна на печките на твърдо гориво с по-екологични уреди за отопления, заяви кметът Златко Живков.
Срокът не е изминал, всеки, който желае да премине на по-съвременно отопление може да се включи в програмата за възстановяване качеството на атмосферния въздух, изпълнявана от община Монтана.
„ Смятам, че след 2023 година, когато планът ни ще завърши, половината от печките на твърдо гориво към този момент ще са в предишното, а въздухът в града ще е доста по-чист “, сподели при представянето на плана кметът Златко Живков.
Гражданите могат да аплайват за три типа екоотопление: климатик, пелетен казан или природен газ.
10 млн. лева получава Монтана от кохезионния фонд на Европейски Съюз и държавния бюджет за осъществяването на програмата.
Освен замяна на отоплителните уреди, програмата планува зониране на града и установяване на региони свободни от коли. Очаква се до октомври 2023 година в общината ще бъдат събрани към 3000 остарели печки, които ще бъдат предадени безплатно на компания за оползотворяване на боклуци. В подмяна тя ще направи озеленяване в няколко региона в града.
В програмата за замяна на отоплението могат да вземат участие и поданици на 23-те села от общината.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР