2000 г. на президентските избори в Русия за президент на

...
2000 г. на президентските избори в Русия за президент на
Коментари Харесай

26 март 2000 г. Путин става президент на Русия

2000 година на президентските избори в Русия за президент на страната е определен Владимир Путин.

След 1996 година Путин се реалокира в Москва и заема второстепенни постове в администрацията на Борис Елцин. От 1997 година става заместител на завеждащия администрацията на Кремъл. През 1998 година е назначен за шеф на Федералната работа за сигурност на Русия, наследникът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Докато е на този пост, олигархът Борис Березовски се прочува с осъществяваното от него финансиране на уахабитската фракция в Чечня, ръководена от Шамил Басаев, която към тогавашния миг се бори за свалянето на умерения президент на републиката Аслан Масхадов и е виновна за забележителен гнет по отношение на Русия. Въпреки високия пост и необятни пълномощия, Путин не подхваща никакви дейности по отношение на олигарха и неговата активност в Чечня.

През март 1999 година става и секретар на Съвета за сигурност на Русия, а през август - министър-председател. От декември същата година извършва длъжността на президент. Първоначално Путин става краткотраен президент на Русия на 31 декември 1999, като сменя Борис Елцин, а заема поста като титуляр на 7 май 2000 година след извършените президентски избори. През 2004 година е избран отново за втори мандат.

Поради конституционното ограничаване на мандатите, през 2008 година Путин слезе от поста и го съобщи на наследника си Дмитрий Медведев, който персонално подбра и показа на съветския народ като претендент за президент. Няколко месеца по-късно Медведев назначи Путин за министър председател.

През 2008 година е заменен от Дмитрий Медведев на президентския пост и е назначен за министър-председател на Русия. Владимир Путин още веднъж печели президентските избори и от 7 май 2012 година е за трети мандат президент на Русия. На 18 март 2018 година той печели за четвърти път вота за държавен глава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР