200% увеличение на печалбата си отчита АЕЦ Козлодуй след като

...
200% увеличение на печалбата си отчита АЕЦ Козлодуй след като
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй с 200% ръст на печалбата заради скока на цените на тока

200% нарастване на облагата си регистрира АЕЦ " Козлодуй " откакто цените на електрическата енергия скочиха. 

Дружеството завършва деветчесечието на годината със 718 млн. лева чиста облага, до момента в който година по-рано тя е била 245 млн. лева Ръстът е 193.1 на 100 по отношение на деветмесечието на 2020 година Това се дължи на нарасналите доста доходи от продажбата на ток на борсата, съобщи mediapool.bg.

Въпреки избраната по-висока квота на нуклеарната централа за контролирания пазар, където цената ѝ е закрепена малко над 55 лева./МВтч, тя е продала за бита 18 на 100 от своята силата, а останалото количество е отишло на борсата. От доклада на сдружението излиза наяве, че 92 % от договорите на борсата са в сегмента " ден напред ", а двустранните контракти едвам за 8 % от нуклеарния ток.

Оперативните доходи на централата за деветмесечието са 1.577 милиарда лева и с 650 млн.лв. над регистрираните за същия интервал на 2020 година и с 26% повече по отношение на плануваните. Приходите от електрическа енергия са със 71.2% над миналогодишните, а приходите от борсата са с 804 млн. лева или 83 % повече.

От доклада излиза наяве, че централата е платила през годината на компанията си майка " Българския енергиен холдинг " 608 млн. лева дял. 138 млн. лева от сумата са дял за предходната година, а останалите 470 млн. лева са изключителни отчисления – през февруари 220 млн. лева за сметка на фонд " Други запаси " и през август 250 млн. лева за сметка на неразпределена облага от минали години и на фонд " Други запаси ".

С тези дивиденти държавното управление покри обезщетенията за бизнеса от 110 лева./МВтч през октомври и ноември поради скъпия ток.

В държавния и общински бюджет АЕЦ " Козлодуй " е внесла 530 млн. лева през деветмесечието. 220 млн. лева от тях са отишли във фондовете за извеждане от употреба на нуклеарни уреди, за радиоактивни боклуци и за сигурността на електроенергийната система., от които във фондове. В здравни и осигурителни фондове са постъпили 41 млн. лева и 269 млн. лева - за налози, мита и държавни такси.

През деветте месеца са били извозени две колета с отработило нуклеарно гориво за предпазване в Русия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР