200 лева за мегаватчас са постижими цени за природния газ,

...
200 лева за мегаватчас са постижими цени за природния газ,
Коментари Харесай

Васил Велев: Нямаме алтернатива на дългосрочния договор с „Газпром”

" 200 лв. за мегаватчас са постижими цени за природния газ, а 250 лв. е пределната цена, над която би трябвало да се търси отплата за бизнеса. Това е, в случай че се реактивира контракта с „ Газпром ”. Няма по какъв начин да получиш по-добра цена от тази по-дългосрочен контракт ".

Това съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев по време на брифинга в Министерски съвет след съвещанието на Кризисния енергиен щаб, съобщи БГНЕС.

" Нямаме опция на дълготрайния контракт с „ Газпром ”, съобщи Велев и акцентира, че в противоположен случай ще губим стотици милиони месечно.

Той пресметна, че може да икономисаме по 180 млн. лв. месечно.

Служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев предложи променяна на клаузата „ тейк ор пей ”, наблягайки: " Защото сме в друга обстановка и бизнесът би трябвало да има опция да избира. Над цената от 250 лв. нашият бизнес ще изпадне в неконкурентоспособност и ще има обществено напрежение ", сподели Алексиев.

Икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова сподели от своя страна, че цена над 250 лв. за газа ще докара до затваряне на предприятия и безработица.

" България е с най-високо равнище на енергийна беднотия. Трудно могат към този момент да се намерят пари даже за отплата на бизнеса. Настояваме да се подсигурява доставка на най-евтиния газ. Всички други възможности на „ Газпром ” са доста по-скъпи ", съобщи още Григорова.

Тя прикани да се остави геополитиката настрани и да гледаме личните си ползи.

Добри Митрев от Българска стопанска камара също означи, че България би трябвало да отстояват своя стратегически интерес – доставяйки най-евтин тръбен газ, тогава ще приказваме за напредък, а не за безработица и обезщетения.

Ако тръбният газ е съветски, да го доставяме него, предложи той.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР