200 километра шофиране след чаша кафе. General Motors (GM) и неговият

...
200 километра шофиране след чаша кафе.
General Motors (GM) и неговият
Коментари Харесай

200 километра за 5 минути: GM и CATL представят батерия от ново поколение

200 километра шофиране след чаша кафе.

General Motors (GM) и неговият китайски сътрудник CATL показаха нова батерия за електрически коли, която дава обещание да се трансформира в пробив в скоростта на зареждане. Тази батерия, която употребява химията на литиево-железния фосфат (LFP), има невероятната дарба за бързо зареждане с индикатор 6C. За съпоставяне, буквата „ С “ демонстрира общоприетата скорост на зареждане на една батерия за електрически автомобили, като новият модул може да се зареди изцяло единствено за 10 минути.

Новата технология на батерията обезпечава опция на електрическия автомобил да измине повече от 200 км единствено след пет минути зареждане. Това би могло доста да понижи опасенията на потребителите на електрически автомобили по отношение на пробега.

Очаква се новата батерия да бъде интегрирана в платформата Ultium на GM, която ще бъде в основата на идващото потомство електрически автомобили. Платформата Ultium, показана за първи път през 2020 година, ще бъде в основата на всички бъдещи модели електрически коли на GM. Въвеждането на батерията 6C е планувано за идната година, когато тя ще бъде конфигурирана в архитектурата Ultium напрегнато до 900 V.

В основата на високата скорост на зареждане са новаторската технология, усъвършенстваните химични реакции и новият състав на електролита. Този състав усилва проводимостта и понижава вискозитета на електролита, което прави процеса на зареждане по-ефективен и благонадежден.

Понастоящем никоя друга китайска компания не предлага сходна скорост на зареждане. Най-близкият съперник са батериите 5,5C, употребявани в батериите Li Mega MPV на Li Auto, които оферират пробег от 500 км след 12 минути зареждане.

През месец август китайската автомобилна компания Zeekr показа седана Zeekr 007 2025, потвърждавайки, че това е най-бързо зареждащият се серийно създаван автомобил в историята. Според тази информация, моделът е оборудван с второто потомство на Golden Battery, която поддържа оптимален коефициент на зареждане от 5,5C.

Новите разработки в региона на технологиите за акумулатори не престават да идват от университетските среди. Така да вземем за пример Китайският университет за просвета и технологии е създал новаторски способ за твърдофазна електрокатализа в литиево-йонните акумулатори, който може да промени обичайните показа за процеса на зареждане и разреждане на тези кафези.

Тези нововъведения показват бързото развиване на технологиите за зареждане на електрическите автомобили, като покачват стандартите за цялата промишленост и вършат бъдещето на електрическия превоз още по-достъпно и комфортно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР