200 души са в неизвестност след като три язовира, управлявани

...
200 души са в неизвестност след като три язовира, управлявани
Коментари Харесай

Три язовира се сринаха в Бразилия: 200 изчезнали, много загинали и опасност от екологична катастрофа

200 души са в неопределеност откакто три язовира, ръководени от минния колос Vale, се сринаха в югоизточния бразилски щат Минас Жерайс, освобождавайки вълна от боклуци. Президентът Жаир Болсонаро ще посети региона на бедствието в град Брумардиньо, край Бело Оризонте.

Градът, който е с население 39 хиляди души, е залят от тиня и вода, има разрушени къщи и унищожени аграрни земи.

" Най-малко 50 души са починали, само че нямаме повече детайлности, тъй като всичко се случва доста бързо ", съобщи Авимар де Мело, кмет на Брумадиньо. Бразилската национална телевизия сподели фрагменти с оживели, които бяха извадени на безвредно място посредством хеликоптер.

Заради алените минни боклуци има заплаха от пораждане на екологична рецесия в региона. Бразилското министерство на околната среда е основало спешен щаб. Министърът на околната среда Рикардо Салеш е път към мястото на случая.

Язовирът е благосъстоятелност на огромната минна компания Vale, само че оттова към този момент на показват каква може да е повода за случая. Изпълнителният шеф на компанията съобщи, че в региона е имало 300 служащи и е известно местонахождението единствено на 100 от тях. Сред изчезналите са 100 миньори, които са обядвали в административната зона, когато е била ударена от потока тиня и вода.

" Нямам думи да опиша страданието си, голямата ми горест, разочарованието ми от това, което преди малко се случи. Това е оттатък всичко, което можете да си визиите ", съобщи основният изпълнителен шеф на Vale Фабио Шварцман.

" Това ново злополучие с язовир, този път в Брумадиньо, е тъжното следствие от урока, който не са научили бразилските държавни и минни компании ", съобщи шефът на локалното поделение на " Грийнпийс " Нило Д`Авила и добави: " Случаи като този не са злополуки, а закононарушения, свързани с околната среда, които би трябвало да бъдат разследвани, наказвани и поправяни ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР