200 дни след началото на войната в Украйна - Киев

...
200 дни след началото на войната в Украйна - Киев
Коментари Харесай

Украинската контраофанзива: Киев отвоюва големи територии в Херсонска област

200 дни след началото на войната в Украйна - Киев твърди, че си е върнал контрола върху над 500 квадратни километра в Херсонска област. През миналите дни украинските сили започнаха мощна контраатака, която дефинираха като най-големия си триумф от началото на сраженията. В отговор Москва бомбардира отвоюваните територии, в това число електропреносната мрежа. Така няколко милиона души в източна Украйна останаха без ток.



Над 20 са освободените украински селища за миналите 24 часа, оповестяват от украинската войска. Твърди се, че съотношението на силите е 8:1 в интерес на украинските военни. Като максимален триумф от Киев дефинират отвоюването на огромна част от източната Херсонска област. Продължава и контраофанзивата в региона Харков, където съгласно губернатора Олег Синегубов, съветските сили всеобщо отстъпват.

" През миналите две седмици постигнахме забележителен триумф. Украинската войска е освободила към 500 кв. км. Можем решително да заявим, че огромна част от Херсонска област е под наш надзор ", съобщи Наталия Хуменюк, представител на военно командване " Юг ".

Украинският министър на защитата Олексий Резников съобщи, че в този момент най-важната задача е защитаването на отвоюваните територии.



От съветското военно министерство оповестиха, че са почнали обстрел против територии под контрола на украинската войска, измежду които градовете Купянск и Изюм. Кремъл отхвърля триумфите на Киев да са сигнал за смяна в хода на войната.

" Разбира се, че Русия ще реализира задачите на своята специфична военна интервенция. Отстъплението на съветската войска не е на дневен ред ", съобщи Дмитрий Песков, представител на Кремъл.

Преговори за мир с Украйна не са вероятни, сподели още Песков.



Същото обръщение насочи в среднощното си послание и украинският президент Зеленски. Той упрекна Москва в тероризъм, откакто в отговор на контраофанзивата, съветските сили нанесоха удари по цивилни инфраструктури. Поразена е и електропреносната мрежа и без ток останаха елементи от централна и източна Украйна. Спирането на тока остави блокирани хиляди хора в харковското метро.



фотоси: БГНЕС

На мрачно са още Донецка, Сумска, Запорожка и Днепропетровска област. Според Зеленски, този ход на Москва е следващият опит да всее боязън измежду украинските жители и да ги пречупи, сходно на прекъсването на газовите доставки и обричането на жителите на обсадени градове на апетит. Той, обаче, е безапелационен - Русия няма да реализира задачите си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР