200 български граждани са били блокирани на граничните пунктове със

...
200 български граждани са били блокирани на граничните пунктове със
Коментари Харесай

Демерджиев: 200 български граждани са били блокирани на граничните пунктове с РСМ

200 български жители са били блокирани на граничните пунктове със Северна Македония в деня на честванията на Гоце Делчев. Това сподели в " Още от деня " по Българска национална телевизия служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той съобщи още, че в сряда ще се срещне с пребития в Охрид Християн Пендиков и ще му предложи отбрана от страна на Министерство на вътрешните работи.

Блокираните българи са държани в така наречен " ничия земя ", откакто са обработени от нашите гранични управляващи и не са обработвани с часове от граничните управляващи на РСМ. Това е провокирало неодобрение у тях, само че никога не радикални настроения, сподели служебният вътрешен министър.

Демерджиев счита, че тези три гранично-пропускателни пункта не са работили на европейско равнище.

Европейското отношение допуска гладко тези жители да преминат, сподели той.

Тяхното пояснение за забавянето беше, че нямат ток, поради което Демерджиев даде обещание България да им подари генератори.

" Когато има неуместни пояснения за една обстановка, обикновено е да се получи и неуместно предложение за помощ. Това е моето предложение. То е знак, че ние би трябвало да бъдем почтени в връзките си ", сподели вътрешният министър.

Смята, че липса на политическа воля е същинската причина тези хора да не са позволени до РСМ.

Не сме спрели да подаваме ръка за помощ и то във връзка с политиците в РСМ, сподели Демерджиев. Напомни, че още при визитата си при започване на предходната седмица е дал явен знак, първо за протегната ръка и второ е набелязал всички проблеми, които е помолил да бъдат избегнати при честването на Гоце Делчев.

" Това, което беше неприятно в тази ситуация е, че част от проблемите, които набелязах, те не откриха сили и воля да ги разрешат, като не позволиха доста български жители да се поклонят на мястото, където са положени тленните остатъци на Гоце Делчев. За страдание думите делата и обещанията се разминаха ", сподели Демерджиев.

Обеща да даде нужната информация на президента Пендаровски, на вътрешния министър и на всеки, който я изиска.

Демерджиев съобщи, че неведнъж България е посочила и той самият е дал явен знак, че похищенията против български културни клубове, езикът на омразата, похищението против Пендиков, ражда провокации, които на собствен ред раждат насрещни реакции и в случай че ние не спрем тази вълна, тя ще се трансформира в лавина и ще попречи на задачите, които имат и двете страни.

Демерджиев съобщи, че в сряда ще се срещне с Християн Пендиков и ще му предложи отбрана от страна на Министерство на вътрешните работи.

" Ако той реши да остане у нас, ще му осигурим физическа отбрана от чиновници на Министерство на вътрешните работи. Той към момента получава закани ", сподели вътрешният ни министър. Колегите му в РСМ са го уверили, че ще проверяват тези закани, както и че ще бъдат осъдени причинителите на побоя над Пендиков.

По отношение на разрушителното земетресение в Турция Демерджиев сподели, че има данни за един потърпевш българин, само че тази информация сега се ревизира и се чака удостоверение. Няма данни за други потърпевши българи все още, сподели още той.

Още в първите часове на нощта след заметресението, нашите служби са влезнали в връзка с турските служби за гражданска отбрана. Демерджиев е разговарял с президента и министър-председателя, набелязани са ограниченията, които би трябвало да се подхващат и помощта, която би трябвало да се окаже на Турция. Служба " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " е почнала връзка с турската страна, с цел да уточнят какво им е належащо.

За Турция, с два " Спартан " -а са отпътували 58 чиновници на дирекцията с 21 машини. Основната помощ е търсене на оживели отдолу под руините, посочи Демерджиев. Спасители от БЧК, дружно с 5 подготвени кучета също отпътуват за Турция. Българските спасители ще отидат там, където изискат турските управляващи - евентуално в най-тежко засегнатите региони.

Демерджиев обясни, че България е уведомила Турция, че може да помогне и с филантропична помощ - палатки, артикули и материали от първа нужда. " Всичко, което бъде поискано в тази тенденция, имаме подготвеност да го осъществим ", сподели Демерджиев.

Той посочи, че България е била една от първите европейски страни, които са се отзовали в помощ на Турция.

Увери, че в случай че, недай си Боже, сходно злополучие засегне България, всичко належащо е направено и на база на наличния запас имаме подготвеност да реагираме.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР