200 000 лева глоба наложи Столична община на собственика, заради

...
200 000 лева глоба наложи Столична община на собственика, заради
Коментари Харесай

Архитект: Само преди седмица върнах преписка за събарянето на тази сграда, вчера избухна пожарът

" 200 000 лв. санкция наложи Столична община на притежателя, поради безучастие, довело до увреждане на опожарената през вчерашния ден постройка в центъра на София, която е монумент на културата. Ако притежателят не заплати санкцията, тя ще бъде търсена по правосъден път В момента текат проверяващи дейности, тъй че органите на реда ще се произнесат каква е повода за пожара, когато имат такава информация ", съобщи пред Българска национална телевизия Савина Савова, кмет на регион " Възраждане ".

" Сградата е в неприятно положение от 2017 година, когато се случва първия пожар. Тогава са издадени и наставления на притежателя, които са изпълнени по този начин, че в нея да няма достъп за външни хора ", добави кметът.

През февруари месец пада рисков детайл от фасадата на постройката и тогава се изготвя нов протокол с наставления към притежателя, в това число да се извърши спешен ремонт на покрива на постройката, изясни Савова. Такъв ремонт обаче не е осъществен, което е една от аргументите за допустимо пораждане на пожар.
свързани новини575преди 11 минути21249на 09.11.2021
" Тази постройка е характерен образец за това по какъв начин е допустимо системата за запазване на недвижимо културно завещание да бъде употребена за неговото заличаване. Това е върха на айсберга, голям проблем ", разяснява арх. Петър Петров, шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание.

Той е безапелационен, че системата за координиране би трябвало да бъде изменена.

" Прави ми усещане, че този случай поражда единствено седмица откакто върнах кореспонденция за събарянето на тази постройка ", съобщи архитектът.

Той добави още, че сходен проблем съществува освен за емблематичната постройка в центъра на София, само че и за доста други такива в страната.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР