20 януари е избран от българската православна църква за Ден

...
20 януари е избран от българската православна църква за Ден
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме деня на Св. Патриарх Евтимий

20 януари е определен от българската православна черква за Ден на Св. Патриарх Евтимий. Евтимий е последният предстоятел на църквата на Второто българско царство.
Прочетете още
Той води отбраната на Търново през 1393г. от османците в отсъствието на цар Иван Шишман. Патриарх Евтимий е хванат от османците и пратен на Заточение в Бачковски манастир. И до през днешния ден остава легендата съгласно, която той е трябвало да бъде екзекутиран, само че ръката на екзекутора се вкаменява. Евтимий умира към 1403 в Бачковския манастир. Обявен за светец от българската православна черква. Датата 20 януари е определена, тъй като през днешния ден се празнува и паметта на Св. Евтимий Велики.

На днешния ден американският президент встъпва в служба. През 1937г. тогавашният президент Франклин Делано Рузвелт трансформира датата 4 март, на която до този миг встъпват президентите в Съединени американски щати на 20 януари. 20 години по-късно обаче се случва първото встъпване в служба на американски президент на 20 януари. Това става през 1953г., когато новоизбраният президент Дуайт Айзенхауер встъпва в служба на мястото на Хари Труман. От тогава до момента Джон Кенеди, Ричард Никсън, Джими Картър, Роналд Рейгън, Джорд Хърбърт Уокър Буш, Бил Клинтън, Джорд Уокър Буш, Барак Обама, Доналд Тръмп и през днешния ден Джо Байдън встъпват в служба в днешния ден. От Айзенхауер единствено двама президенти встъпват в служба на разнообразни дати. През 1963г. вицето на Джон Кенеди Линдън Джонсън всътпва в служба на 22 ноември, след убийството на Кенеди, а през 9 август 1974г. на поста е Джералд Форд, който заменя подалия оставка Ричард Никсън.



През 1941г. българското състезание взема решение да се причисли към Тристранния пакт - включваш Германия, Италия и Япония. Официалното влизане в пакта става на 1 март 1941г. във Виена.

През 1946г. с акт на президента Хари Труман е учредена Централната разследваща група на Съединени американски щати, която по-късно става Централно разследващо ръководство или още Централно разузнавателно управление на САЩ.

През 1961г. при встъпването си в служба Джон Кенеди става най-младият и първи рикомакатолически президент на Съединени американски щати.

През 1980г. Съединени американски щати афишира протест на Олимпийските игри в Москва. Четири години по-късно Съюз на съветските социалистически републики също афишира протест на игрите. Така на игрите през 1980г. не отиват с изключение на Съединени американски щати и доста техни съдружници, а същото се подписва и четири години по-късно в Лос Анджелис, тогава протест вършат Съюз на съветските социалистически републики и техните съдружници.

През 1986г. министрите на Англия и Франция Маргарет Тачър и Франсоа Митеран подписват контракт за взаимно строителство на тунела под Ла Манш. Строителството стартира през 1987 и е приключено през 1994г.



През 1996г. Ясер Арафат става първият определен президент на Палестина.

През 2009г. Барак Обама встъпва в служба като президент на Съединени американски щати и става първият негър президент на страната.

Днешната дата също ще влезе в историята, тъй като Джо Байдън ще стане най-възрастният президент на Съединени американски щати. При встъпването в служба през днешния ден Байдън ще е на 78 години.

Днес е роден именитият италиански режисьор Федерико Фелини. На днешната дата е роден и именитият режисьор и някогашен общоприет шеф на Българска национална телевизия Хачо Бояджиев. Рожден ден чества българският музикант Йордан Караджов - създател и вокалист на група Сигнал.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР