20% увеличение на парите за младите кадри във висшето образование

...
20% увеличение на парите за младите кадри във висшето образование
Коментари Харесай

Синдикатите искат 20% по-високи заплати за младите кадри в университетите

20% нарастване на парите за младите фрагменти във висшето обучение желаеха синдикатите. Сега заплатата на един помощник е към 600 лв..

По данни на браншовия профсъюз най-вече пари получават преподавателите в Икономическия университет във Варн. Там междинната работна заплата е малко над 2000 лв..

Най-високи са заплатите в медицинските университети в София, Пловдив и Варна. В другата прекаленост са най-вече университети от столицата.

Само 860 лв. месечно получават преподавателите в Минно-геоложкия университет в София. Под 1000 лв. е заплатата и в Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Той е на едно от последните места по възнаграждение – преподавателите получават приблизително по 966 лева месечно. „ Моето мнение е, че това не е естествена заплата, още повече че ние живеем в София и работим, а София е от скъпите градове”, разяснява Асен Георгиев, учител в УАСГ.

С най-хубава заплата пък могат да се похвалят в Икономическия университет във Варна. Доц. доктор Мария Станимирова работи там към този момент 14 години и е удовлетворена.

„ Ако това не беше по този начин, университетът нямаше да съумява да задържа млади и стимулирани преподаватели”, счита тя.

Според синдикатите най-ощетени са асистентите и докторите. „ Много е тъпо, тъй като някои хора, които нямат обучение като цяло, даже единствено с главно, получават доста повече пари”, съобщи Момчил Петков, помощник в Техническия университет в София.

„ Аналогичен е казусът и с докторските – в едно висше учебно заведение те са 180 лева, в други – 550 лева Нима докторът в СУ е по-малко лекар от лекар във друго висше учебно заведение?”, пита доцент доктор инж. Лиляна Вълчева, ръководител на профсъюз " Висше обучение и наука”.

„ Много ми се желае висшите учебни заведения да влагат в млади преподаватели, да имат политики по връзки на тях”, уточни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

А първата стъпка към смяната е искане за 20% нарастване на парите за младите фрагменти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР