20 транссексуaлни души са поискали от съда да им смени

...
20 транссексуaлни души са поискали от съда да им смени
Коментари Харесай

Народът се побърка! 20 транссексуални се изправят пред съда, искат промяна на пола…

20 транссексуaлни души са поискали от съда да им смени пола по документи от 2001 година до момента. Оказва се, че мъжете, които имат женско съзнание, са в пъти по-активни в търсене на правата си по правосъден ред за изтриване на мъжкото си минало.

Те желаят нови имена, ново ЕГН и нова еднаквост във връзка с записания в персоналната карта пол, сподели информация на “Монитор” по водените каузи по Закона за гражданската регистрация.

До 2012 година те са били 13, като единствено в два случая магистратите са отказали. След тази дата останалите мнения са били положителни, сочат още данните.

Единият от отводите бил предписан по иск на мъж от Стара Загора. Той желал да стане жена по персонална карта, само че съдът му отказал, защото нямал женски репродуктивни качества. В претекстовете си магистратите записали, че биологическите фактори са по-важни за установяване на пола от психическите. Делото обаче се оказва решаващо за останалите транссексуални, които след него вземат решение да сменят пола си.

Когато досиетата стигат до Върховния касационен съд, претърпява цялостен поврат и имената на мъжа са заменени с женски. В графата пол също е записано – жена.

Там към този момент е признато, че най-важната трансформация за индивида е смяната в неговата обществена роля в живота, както и че способността за раждане на деца не е значителен фактор за определянето на един субект като жена, тъй като не всички дами имат такава дарба.

Друго, което постановява в решението си Върховен касационен съд, е, че за смяна на пола по документи не е наложителна интервенция, а единствено хормонална терапия, което трансформира всичко, защото до този миг за осъществяването на сходна хирургична намеса е било належащо позволение от съда.

В случай, че такава няма, то тогава лекарят, направил интервенцията, попада под ударите на Наказателния кодекс. И по-точно на алинеята за причиняване на детеродна некадърност, което се води тежка телесна щета. Наказанието за нея е до 10 години затвор. В регистрите на съдилищата обаче няма водени каузи тъкмо по тази алинея през последното десетилетие.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР