20% средно са поскъпнали годежните пръстени у нас в сравнение

...
20% средно са поскъпнали годежните пръстени у нас в сравнение
Коментари Харесай

Предложението за брак вече струва две средни заплати

20% приблизително са поскъпнали годежните пръстени у нас спрямо предходната година. От сектора изясняват скока с растежа в цената на златото, както и с цялостната инфлация.

" Годежните пръстени са може би най-важното украшение, което купуваме през живота си и по тази причина неизбежното нарастване на цените няма по какъв начин да ограничи потреблението. Нашият опит демонстрира, че в множеството случаи българите са подготвени да отделят сред 2000 и 3000 лв., като у нас най-предпочитани са обичайните модели с един или повече от един диаманта в композиция с бяло злато ", разяснява шефът на веригата бижутерски магазини Amodoria за България Тихомир Янков.

За съпоставяне, по данни на Национален статистически институт междинната брутна заплата за декември в България е 1787 лева или малко под 1400 лева нето.
 Достигна ли светът лимита при добива на злато? До по кое време ще стигнат запасите в находищата?
Достигна ли светът лимита при добива на злато? До по кое време ще стигнат запасите в находищата?

Най-големите залежи на злато се намират в пустинята Невада в Съединени американски щати

От сектора показват, че точно в този момент - към Свети Валентин, и по Коледа е обичайният пик на предложенията за брак.

От другата страна на границата

80% от годежните пръстени, които се купуват в Турция, са на цена от към 10 000 лири или малко над 960 лева, разяснява пред " Хюриет " шефът на компанията Zen Diamond Емин Гюзелиш. Това е почти една междинна заплата в южната ни съседка.

По думите му на пазара са сполучливи модели както за половината от тази цена, по този начин и такива, които костват по 20-30 пъти повече.
 Златните бижута у нас нарастнаха фрапантно, ето какъв брой коства към този момент грам от скъпоценния метал
Златните бижута у нас нарастнаха фрапантно, ето какъв брой коства към този момент грам от скъпоценния метал

Купуват или продават злато българите?

Най-скъпият годежен пръстен, за който Гюзелиш знае, е коствал еквивалента на съвсем 290 000 лева

Тенденциите у нас

От пресинформацията за бижутерийния пазар в България излиза наяве, че " макар песимистичните прогнози към Коронавирус рецесията и несигурната икономическа конюнктура, пазарът на първокласни бижута се развива добре ", като и на световно, и на локално ниво браншът чака добра година.

Според Тихомир Янков се резервира наклонността от ден на ден българи да влагат в злато и в скъпоценни камъни. Най-голям интерес има към капиталовото злато от 50 до 100 грама поради комбинацията от наличен размер на инвестицията и висока ликвидност.
 Кои страни в Европа имат най-големи златни запаси и къде е България?
Кои страни в Европа имат най-големи златни запаси и къде е България?

Полша и Унгария усилват запасите си в скъпоценния метал с бързи темпове

Растат обаче и запитванията за покупка на скъпоценни камъни: " Едно от най-сериозните прерогативи на скъпоценните камъни е, че цената им не е обвързана с фондовия пазар. По време на криза съумяват да запазят резистентност, а инфлацията всекидневно покачва цената им. Освен това има непрекъснато търсене, а като актив са мобилни и лесни за предпазване ".

Съветът на шефа на Amodoria е клиентите да търсят първоначални дилъри, които добиват и шлифоват камъните и да изискват документ от одобрена интернационална лаборатория - като фактор за по-висока стойност на покупката, само че и като застраховка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР