20 сигнала са постъпили от 12 май 2021 г. до

...
20 сигнала са постъпили от 12 май 2021 г. до
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва 14 инхаус договора за поддръжка и ремонт на пътища

20 сигнала са постъпили от 12 май 2021 година до 01 октомври 2021 година в прокуратурите на страната от служебните министри (и ръководените от тях министерства), оповестиха от прокуратурата. В тази информация не са включени сигнали от жители, депутати от 45-ото и 46-ото Народно заседание, представители на други държавни институции, които упорстват за инспекция на активността на членове на Министерския съвет, държавни институции и обособени длъжностни лица, заемали постове в интервала от месец май 2017 до октомври 2021 година, в това число.

По огромна част от сигналите, изпратени до полицията за следствие, са дадени съответни инструкции, които досега не са изпълнени и материалите не са върнати на способените прокуратури .
 Камиони и самосвали стовариха митинга на пътищарите на жълтите павета
Камиони и самосвали стовариха митинга на пътищарите на жълтите павета

Четвърти народен митинг на ББК Пътища

В Софийска градска прокуратура са образували кореспонденция по сигнал на министъра на финансите и министъра на районното развиване и благоустройството. Тя е за инспекция на открити нарушавания по 14 контракта за поддръжка и ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа, подписани след процедура по Закон за обществените поръчки (инхаус). Води се персонална инспекция от прокурор в Софийска градска прокуратура . Изискани са самите контракти, както и относими документи от други институции - Агенция за публични поръчки, АДФИ, АПИ и Министерски съвет, прецизират от държавното обвиняване.

Разследва се обвинен, който е в ареста по сигнал на служебния министър на правораздаването.
 Комитова не схванала защо се стачкува, чака притежателите на пътностроителни компании
Комитова не схванала защо се стачкува, чака притежателите на пътностроителни компании

Строители без заплати няма

От Министерството на финансите посредством своята организация " Одит на средства на Европейски Съюз " са алармирали за подозрения за машинация по план за възстановяване на енергийната успеваемост във връзка с бенефициент . Възложили са инспекция на полицията, която не е завършила.

Образуваните досъдебни произвеждане по постъпилите сигнали в СГП са по следните проблеми:
- От Министерство на стопанската система за непълен надзор при ремонта и реконструкцията на 414 язовири . Разследването се води от Националната следствена работа за закононарушение по член 219, алинея 2 от Наказателен кодекс. - По сигнал от длъжностен министър на опазването на здравето с изказвания за декларирани погрешни данни при присъединяване в конкурс за самостоятелен член на Съвета на шефовете на УМБАЛ " Александровска " . Разследването се води от СРП за закононарушение по член 313, алинея 1 от Наказателния кодекс. На 12 август 2021 година е формирано досъдебно произвеждане и са дадени насоки на служители на реда в Столична дирекция на вътрешните работи за това, какво да бъде осъществено в хода на следствието. Назначена е графическа експертиза, изискана е декларацията в оригинал, предстоят разпити на очевидци.
Три от сигналите са изпратени по подготвеност на Европейската прокуратура.

От екоминистерството са алармирали прокуратурата за нарушавания при осъществяване на действия по Оперативна стратегия " Околна среда " - 2014-2020 година Материалите са изпратени на Европейската прокуратура, която е приела преписката по подготвеност.
 Намериха 9 млн.лв. за
Намериха 9 млн.лв. за " Автомагистрали - Черно море " АД

В Министерство на регионалното развитие се натъкват на документи, които го лимитират заплащанията даже и да има пари

До Европейската прокуратура по подготвеност е изпратен сигнал от зам.-министър на стопанската система за закононарушения по получени средства от фондове , принадлежащи на Европейски Съюз, по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " - 2014-2020 година Сигналът е за фирма-бенефициент по план.

Третият сигнал, постъпил от Изпълнителна организация " Одит на средства на Европейски Съюз " при Министерство на финансите, изпратен до Европейската прокуратура, е по отношение на подозрение за спор на ползи по план за създаване на анаеробна апаратура за разделно събрани биоразградими боклуци. Същият към този момент е прегледан от Европейската прокуратура, получен е отвод за формиране на наказателно произвеждане .

В прокуратурата са получили и сигнал от министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров за разходване на европейски средства при подписване на контракти с снабдители на здравна инсталация с областен център за трансфузионна хематология - Плевен . По тези данни от Софийска градска прокуратура (СГП) са поискали инспекция от полицията, от където са поискали удължение на периода на следствието.

Зам.-икономически министър е алармирал за данъчни закононарушения от бенефициент по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентноспособност " . Прокуратурата е поискала полицията да ревизира сигнали и е дала съответни писмени инструкции, които не са изпълнени все още.
 Държавната
Държавната " Напоителни системи " няма документи за 88 язовира и дължи 37.8 млн.лв

Над 50% от разноските в сдружението са за заплати

Сигнал, импортиран от служебния аграрни министър по с одитен отчет, направен от Дирекция " Вътрешна сигурност " към ведомството е за нарушавания в активността на комерсиално сдружение " Напоителни системи " ЕАД . През юли 2021 година е предоставена инспекция на шефа на ГДНП. Към сегашния миг материали в Софийска градска прокуратура (СГП) не са постъпвали.

Преписка е формирана и във връзка изпратен сигнал от служебния министър на превоза, осведомителните технологии и известията . Към сигнала е прибавен отчет за осъществена финансова ревизия от АДФИ на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " - София . В началото на август 2021 година от СГП са упълномощили на Столична полиция да ревизира данни за закононарушения по чл.219, 220 и 282 от Наказателен кодекс, само че към момента няма данни инспекцията да е завършила.
 Уволниха шефа на
Уволниха шефа на " Пристанищна инфраструктура "

Обявен е конкурс

Спецпрокуратурата е поискала предварителна инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия и КПКОНПИ по сигнал, подаден от длъжностен министър на опазването на здравето . Той е обвързван с дейности на членове на Съвета на шефовете на " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД. Проверката не е завършила .

С разпореждане от 09 август 2021 година на Софийска градска прокуратура на КПКОНПИ е предоставена инспекция по сигнал за реда за отпущането , разходването и отчитането на безплатна филантропична помощ, предоставена на Република Хърватия . Сигналът е подаден от длъжностен министър на вътрешните работи.

Спецпрокуратурата проверява изказвания на служебния министър на културата за закононарушения, свързани с отпуснати средства за ремонта на " Ларгото " .
 Минеков за Ларгото: Злоупотребите са ужасяващи, ще си отидат хора на доста високи позиции
Минеков за Ларгото: Злоупотребите са ужасяващи, ще си отидат хора на доста високи позиции

Проектът бил обвързван с цялостно безвластие и корупция

В Софийска градска прокуратура е изпратен по подготвеност сигнал, подаден от Министерство на околната среда и водите, за възможни непозволени дейности от шеф на дирекция и от някогашен чиновник на министерство .

Спецпрокуратурата ревизира сигнал от служебни министри за противозаконни дейности, осъществени от Съвета на шефовете на " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД и/или от чиновници на Агенцията по вписванията , както и от длъжностни лица от Министерски съвет, Министерство на здравеопазването по отношение на учредяването на активността на сдружението.
 Борисов и двама министри на прокуратурата поради детската болница
Борисов и двама министри на прокуратурата поради детската болница

Има " скица " при строителството на Националната детска болница

Служебен министър на земеделието и храните е дал отчет за открити пропуски в активността на Южноцентрално държавно дружество гр. Смолян. Преписката е изпратена по подготвеност на ОП-Смолян.

От Спецпрокуратурата са отказали с разпореждане от 16 юли 2021 година да проверяват сигнал, получен от Министерството на правораздаването, по отношение на приватизацията на " Видахим " АД . Преписката е прекъсната заради липса на данни за осъществено закононарушение.
 ДАНС ревизира Видахим
ДАНС ревизира Видахим

Дончев е обезпокоен, че нямало по какъв начин да бъде предпазен държавният интерес
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР