20% ръст на заплатите искат пожарникари и полицаи. Те са

...
20% ръст на заплатите искат пожарникари и полицаи. Те са
Коментари Харесай

Пожарникари и полицаи готвят протест: Искат 20% увеличение на заплатите


20% растеж на заплатите желаят пожарникари и служители на реда. Те са недоволни от признатия на първо четене бюджет за 2022 година и възнамеряват митинги тази седмица. Първата демонстрация на неодобрение е планувана в сряда във Варна.

През уикенда пък ще има демонстрации в София. За неделя е плануван народен митинг пред Народното събрание. Освен неналичието на нарастване на заплатите, чиновниците са недоволни и от метода, по който се разискват структурните промени в Министерство на вътрешните работи.

Светлозар Стойчев е пожарникар от 25 години. Въпреки нарастването на заплатите през последните три години, счита, че възнаграждението не е почтено за специалността.
Снимка: btvnovinite.bg

„ 1200-1300 лв. заплащане мисля, че е малко. Особено както се подвигат цените в този момент. Ние си рискуваме освен живота, ами това е и за сметка на фамилиите ни ", споделя Светослав.

Според пожарникарите има доста неясноти и към концепциите за изваждане на структурата от системата на Министерство на вътрешните работи и обособяването й като независима държавна организация.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Това е огромно терзание за чиновниците, защото знаете, работим стресова специалност. За един пожарникар е значима материалната база, техническото въоръжение и персоналните защитни средства “, разяснява Ивайло Янчев, пожарникар и член на СФСМВР.

От синдиката на Министерство на вътрешните работи упорстват за осъществяване на разбора, заложен в съдружното съглашение за ръководство на страната, преди да се приготвят промени.
Снимка: btvnovinite.bg

" Ние сме надълбоко уверени, че даже и да се обмислят единствено структурни промени в министерството, извеждане на структури и така нататък преди този разбор да е завършил, е много-много рано ", споделя Валентин Попов, ръководител на УС на СФСМВР.

От министерството показаха, че постоянно са били отворени за разговор, като сега промяната е към момента на равнище хрумвания и събиране на отзиви. През последните месеци всички чиновници в системата са имали опция да дадат оферти, като до момента от синдикатите публично не е постъпило нито едно такова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР