20% от пълнолетното население у нас, чийто брой е около

...
20% от пълнолетното население у нас, чийто брой е около
Коментари Харесай

Проф. Гудев във Варна: Всеки пети у нас е търсил лекар заради кардиологичен проблем или диабет

20% от пълнолетното население у нас , чийто брой е към 5.8 млн. души, е потърсило най-малко един път в живота си лекарска помощ за кардиологичен проблем и/или диабет. Това сподели във Варна във връзка Световния ден на сърцето, който означаваме през днешния ден, ръководителят на Дружеството на кардиолозите у нас проф. Асен Гудев.

Той изнесе данни от извършено през лятото национално изследване за разпространяването на сърдечно-съдовите болести и диабета в България. Проучването е проведено взаимно с Център за разбори и маркетинг и се прави за първи път в България, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Статистиката сочи, че преждевременната гибел, породена от сърдечно-съдови болести при хората преди 65 години у нас, е над три пъти по-голяма от междинната за Европa. Данните сочат, че у нас 35% от хората на възраст сред 50 – 69 години имат най-малко един сърдечно-съдов проблем, а във възрастовата граница 55 - 69 години този % стига съвсем 40%.

„ Проучването цели да разберем настройките на българското общество. Доколко осъзнава, че има проблем със своето сърдечно здраве. Това не е епидемиологично изследване, а социологическо. Проследява какво приема обществото като сърдечно – съдов проблем. Много от хората не желаят да одобряват, да споделят или подценяват казуса. Бивш кардиологично болен доста рядко има. Пациентите най – постоянно са хронични и лекуването им е за цялостен живот. Задачата е до 2030 преждевременната смъртност в Европа да бъде понижена с 1/3 “, разяснява проф. Гудев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР