20% от населението у нас е ваксинирано, което е крайно

...
20% от населението у нас е ваксинирано, което е крайно
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Комбинацията между векторна и РНК ваксина не е опасна, дори дава по-добри резултати

20% от популацията у нас е имунизирано, което е извънредно незадоволително против разпространяващия се Делта вид на COVID-19.

Това сподели пред NOVA NEWS вирусологът проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ не инцидентно редица страни заговориха за трета бустерна доза на имунизацията.

" Намираме се в интервал на в началото струпване на имунитет - дали посредством ваксина или посредством среща с вируса. Не е ненужно хората, които са си сложили първа доза ваксина през първите месеци на пандемията, да помислят за слагането на бустерна доза. Комбинацията сред векторна и РНК ваксина не е рискова, даже дава по-добри резултати. Изследване на антителата преди слагане на бустерна доза също не е належащо ", изясни вирусологът.

Проф. Александрова разяснява още, че преболедувалите вируса построяват антитела против всички структури на вируса, до момента в който антителата, построени след ваксина са доста по-целенасочени. " Предимството на имунизацията е, че е ориентирана против главния белтък във вируса, провинен за тежкото боледуване. Няма никаква заплаха да се прекали с антителата ", увери проф. Александрова.

Във връзка с тестването на най-малките възпитаници, проф. Радостина Александрова добави още, че нито една мярка не е задоволителна сама по себе си. " Всеки един човек може да бъде вирусоносител, в това число и децата. Доскоро считахме, че те изкарват вируса относително леко, само че за жалост се следят и по-тежки случаи, изключително при деца със съпътстващи болести. Особено уязвими са и децата под една година ", сподели още тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР