20% от хората в рисковата група да бъдат ваксинирани срещу

...
20% от хората в рисковата група да бъдат ваксинирани срещу
Коментари Харесай

Преди зимния сезон: Засилен интерес към противогрипните ваксини

20% от хората в рисковата група да бъдат имунизирани против грип тази година. Това е задачата на национална стратегия, която цели да усъвършенства профилактиката против сезонната зараза. За да се реализира това ще са нужни над 290 хиляди ваксини.

По данни на националната статистика - тези дози са планувани за малко под 1,5 млн. пенсионери. Целта на програмата е следващата година имунизационното покритие да се усили и 1/4 от пенсионерите да бъдат имунизирани против грип.

Кога и по какъв начин се ползва противогрипната ваксина

През последните 2 години 74-годишната Маргарита Желязкова се имунизира против грип – по предложение на персоналния ѝ доктор. Споделя, че за този интервал не е боледувала от грип.

Полага ѝ се гратис, както и на всички останали хора над 65 година Търсене при персоналните лекари към този момент има, споделя доктор Михаил Михов. При тях ваксини евентуално ще има едвам в края на октомври.

По думите му пика на грипните вируси е от края на декември доникъде на февруари, като най-хубавото време за слагане на доза е най-малко 1 месец преди този момент. При към 2200 пациенти - той е поръчал към 150 ваксини.

„ Нямаме данни по какъв начин протича заразяването по едно и също време с грип и ковид. Моята рекомендация е всички да се ваксинират срещуCOVID-19, и с период най-малко 2 седмици – да се имунизират и за грип”, изясни доктор Михов.

Когато имунизацията против ковид е двудозова, противогрипната се слага две седмици след втората игла.

Търсенето и предлагането

Запитвания за противогрипни ваксини към този момент има и в аптеките. Първите доставки се чакат в края на този месец.

„ Всяка година продаваме сред 120-140 хиляди ваксини. Последните години не доближават. Предишни години, преди много, сме изхвърляли ваксини и нямаше необикновен интерес “, изясни притежателят на аптека Николай Костов.

Миналата година за страната ни бяха обезпечени 340 хиляди дози противогрипни ваксини. Тази година са планувани повече.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР