20 млн. лв. ще бъдат пренасочени към Министерството на здравеопазването

...
20 млн. лв. ще бъдат пренасочени към Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Здравното министерство най-после купува медицински хеликоптер с евросредства

20 млн. лева ще бъдат пренасочени към Министерството на здравеопазването от районното министерство. С тях ще може да купи хеликоптер за въздушно избавяне и транспорт на нуждаещи се пациенти, избавителни и донорски интервенции. По плана ще бъдат оценени и разпознати най-подходящите площадки за политане и кацане.
Министерство на регионалното развитие обезпечава над 108 млн. лева от Оперативна програма “Регионално развитие” " Региони в напредък " 2014 - 2020г. за медицински хеликоптер, ремонт на 134 км пътища, спортно съоръжение в 100 гимназии и саниране на здания. С част от средствата построяват умна транспортна система, предупреждаваща водачите за рискове на път. Това стана ясно по време на 15-то съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата. То бе управлявано от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова. В него участваха и Аурелио Сесилио и Йо Говаертс от Генерална дирекция „ Регионална и градска политика “ в Европейската комисия.
 „ Целта ни е да осигурим профилиран хигиеничен превоз за нуждаещи се в труднодостъпни райони, потърпевши при произшествия, както и трансплантация на органи, тъкани и кафези. Така ще реализираме изцяло възобновяване и модернизиране на незабавната помощ в страната “, разяснява зам.-министър Николова и означи, че сега със 163 млн. лева от Оперативна програма “Регионално развитие” се ремонтират всички незабавни медицински центрове в страната и се доставят 400 нови коли за спешна помощ.
Нови над 57 млн. лева ще бъдат вложени и в рехабилитация на републикански пътища, както и за създаване на умна транспортна система за повишение на пътната сигурност, взеха решение още членовете на комитета. С 55 млн. лева АПИ ще може да ремонтира още шест пътни прави с дължина 134 км , свързващи 11 общини в шест области.
" 5 от спомагателните прави са в Северна България, с което удостоверяваме целта на държавното управление за поддръжка на развиването й ", уточни Николова.
Участъците, които ще се ремонтират, са Мизия -Оряхово - Крушовене в област Враца; Поликраище - Елена - Сливен в областите Сливен и Велико Търново; Русе - Кубрат - Исперих - Дулово в областите Русе и Разград; Полски градец - Тополовград - с. Устрем в област Хасково; Каблешково - Межден в област Силистра и сектор от пътя Варна - Белослав - Разделна - Падина - Житница в област Варна. От началото на сегашния програмен интервал с 377 млн. лева по Оперативна програма “Регионално развитие” се финансира рехабилитацията на други 24 пътни прави с обща дължина близо 505 км.
С малко над 2 млн. лева от средствата ще се финансира план на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " за умна транспортна система , която ще оказва помощ на водачите с скъпа и навременна информация за пътната конюнктура и положението на пътната мрежа, в това число и съществуване на произшествия. Тя ще се състои от датчици, метеорологични и пътни станции, интелигентни електронни пътни знаци с изменчиво наличие и опция за засичане на скорост. Те ще са ситуирани в сериозни точки, избрани след разбор на транспортното натоварване, характерни данни за климатичните условия – периодичност на превалявания от дъжд и сняг, мъгла, евентуални рискове от замръзване и други
" Очакваме по този начин да допринесем за понижаване на броя и тежестта на пътнотранспортните катастрофи, усилването на контрола на придвижване по републиканските пътища и възстановяване на успеваемостта на пътното поддържане ", разяснява зам.-министър Николова.
Допълнителни близо 25 млн. лв. ще получат 28-те дребни общини и периферни региони в страната за възстановяване на енергийна успеваемост на жилищни и публични здания. Сумата ще се добави с още 14 млн. лева икономисан запас, който следва да се насочи към тях в края на месеца. Така общият бюджет ще доближи близо 40 млн. лева, като към този момент се дава и опция за саниране на здания с повече от 35 жилището. От началото на програмния интервал по Оперативна програма “Регионално развитие” се извършват 202 плана за енергийна успеваемост на стойност 204 млн. лева в 28-те дребни общини.
Около 6,2 млн. лева ще получи Министерството на образованието и науката. С над 4,5 млн. лева от тях ще се извърши ремонт на 7 професионални гимназии и Тракийския университет. С останалите над 2,5 млн. лева към 100 междинни учебни заведения в страната ще получат ново спортно съоръжение. Така съвсем всички новоремонтирани образователни заведения ще получат съответна и новаторска спортна база. Зам.-министър Николова означи, че за обновяването им са вложени 618 млн. лева от Оперативна програма “Регионално развитие”, като досега са ремонтирани 80 здания - 49 учебни заведения, 26 детски градини и 5 университета.
" Отчитаме доста положително осъществяване на Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година Към днешна дата е контрактуван 86% от ресурса ѝ или 2,5 милиарда лева Над 1,5 милиарда лева са разплатените средства по планове на бенефициентите, а близо 30% или 1 милиарда лева са възобновените средства от Европейска комисия. Програмата има най-пряк принос към хората, най-видима е от обществото, тъй като главен бенефициент са най-големите и междинни общини в страната ", разяснява още тя.
Николова означи, че няма риск от несъблюдение на програмата. „ През идната година чакаме огромен брой планове да бъдат приключени, а по някои от предпочитаните оси отчитаме осъществяване на плановете сред 80 и 100%. Тя добави, че се работи интензивно и за създаване на бъдещата стратегия за районно развиване, която е фокусирана върху развиване на територията посредством повишение капацитета на всеки един район.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР