20 май е Световният ден на пчелите. В този ден

...
20 май е Световният ден на пчелите. В този ден
Коментари Харесай

В Световния ден на пчелите- 20 май! Пчеларят Стойко Мудев от Благоевград: За мен пчелите не са поминък, а страст, те са ми в кръвта

20 май е Световният ден на пчелите. В този ден кореспондент на Struma. com беседва със СтойкоМудев - един от производителите на пчелен мед в Югозападна България. Утвърждава се на пазара, като един предан експерт. Фамилията наСтойко Мудев отглежда пчелни фамилии, добива мед, восък и пчелен клей.

Продукцията му е съпроводена със документ за качество и гаранция за екологично чисти артикули. Пчелинът му се намира на 30км. от Благоевград, в регион далечен от всевъзможни физически и химически замърсители. Чистият регион е гаранция за още по-добро качество и мирис на пчелния мед. В началото на 2000г. Стойко Мудев открива пчеларски магазин, където предлага екологично чистите си артикули.

Стойко Мудев е потомствен пчелар, производител на мед от 40 години. Започнал като асистент на татко си, който е имал 100 кошера, в този момент той е правоприемник на неговите пчелини. Израснал е сред пчелите и животът му е немислимбез тях. Тази пристрастеност се предала „ по кръвен път “ и както той споделя, е във " вените му ".

Пчеларят Стойко Мудев както е прочут измежду хората в от неговия поминък, основава в двора си магазин, отдаден на пчелните артикули преди 23 години.
" Още по време на каменната епоха хората забелязали, че там, където има пчели, се живее по-дълго и няма заболявания. В радиус от 200 метра въздухът към пчелина е здравословен. Затова и в Украйна, в Германия и Словения основават специфични пчелни къщи, в които се диша по елементарно. Лекува доста болести - ставни, на дихателния и стомашно-чревния такт.
Една от най-големите атракции, с които пчеларят изумява приятелите си е обичта му към работливи те труженички. „ Пчелата е като дамата. Иска обич и внимание. Когато даваш тишина и успокоение, тя ти отвръща със същото. Трябва да я настроиш. Да приказваш благи приказки. Защото те те усещат ", продължава своя занимателен роман Стойко. Когато са в деен интервал на работа, са раздразнителни и не желаят да ги безпокоят.

Именно на тази философия може би се дължи фактът, че опитният пчелар е женен към този момент повече от 45 години за своята брачна половинка Бойка. Тя е умел занаятчия в приготвянето на медовини. Когато се влюбват, се постанова да свикне със пристрастеността на брачна половинка си.

" Старая се да има доста цветя и зеленина към пчелина, и да бъде красиво, с цел да се радват хората. Не желая да споделят, че е хубаво, а, че е доста хубаво ", споделя с необикновен пламък в очите Мудев.
В магазина има и ъгъл за гости, в който организира дегустации на разнообразни типове мед. Там обича да прекарва и свободното си време.

Мудев обича да оказва помощ на по младите пчелари. Разказва за един забавен случаи, по какъв начин избавя рояци. Когато от кошерите изскача цялостен рой и напуща дома, Мудев реагира бързо, и с цел да предотврати рискова обстановка, го насочва с маркуч върху един бор. Взима стълба и с дим леко направлява бегълците към тръвна, която авансово намазва с мед.

Останалите съумяват да уловят момента в осем фотоси, а отзивите след излизането им в пчеларско издание са удивителни. Бай Стойко самичък признава, че за това са нужни огромна сръчност и знания.

Познатите му го назовават Царят на пчелите точно поради тези му качества. " През лятото живеят до 30 дни, от които единствено 20 работят вътре в жилището и трансформират нектара в мед. Носят го в своите гушки, а по-късно пчелите работнички го одобряват. Прехвърлят го от едно място на друго. По този метод се изпарява непотребната вода. Нектарът има към 70% водно наличие. Пчелите отделят от своя организъм ензими, а те са в основата на човешката клетка. Именно поради това се вършат медикаменти от мед ", споделя Мудев.
Когато майката в едно пчелно семейство почине, стартира пердах сред новите кандидатки.

Търтеите от кошера водят на сватбен полет победителката и се издигат на височина от 30 метра. Там на доста места има сборища от мъжки, които чакат да оплодят някоя майка. Тогава тя стартира да играе брачен танц и си избира джентълмен от друго семейство.
Зимата си почиват, събрани на кълбо, с цел да се топлят. Затова през този интервал Стойко им оставя по 20 кг мед. Майката е в центъра и не се храни сама. Винаги към нея има свита, наречена пчели-кърмачки, които я съпровождат и дават пчелно млечице. " То е толкоз лековито, че е задоволително всеки ден да си слагаш по една капка под езика, с цел да поддържаш здравето си ", споделя Стойко Мудев.

Сред пчелите Стойко се усеща най добре. Смята, че това дължи напълно на своето занятие. " Здраве, благополучие, себераздаване и жадност за живот дължа на пчелата ", споделя Мудев, пристрастен от своя поминък. Това е водещата мисъл, която го кара да се грижи за своите кошери. " Надявам се да е сполучлива и доста пчелари да последват моя образец ", споделя Царят на пчелите. Като потомство и професионален производител на мед прави свои нововъведения – да вземем за пример със системата кошери.

„ Едно време разполагахме с даданблатови кошери, с плътни дъна. Сега работим с ЛР кошери, с мрежести дъна, прашецоуловители. Тогава не добивахме прашец. Но в този момент технологията е доста напред и използваме максимума от пчелите “, изясни той.
Като първи от проблемите в бранша и все по-актуален Мудев показва вароатозата – кърлежът, при пчелите. Всяка година той става все по-резистентен към препаратите, като кумафос, флуметрин, най-нерезистентен е към биологичните киселини, мравчена и оксалова.

Решението съгласно него е да има по-добри пчеларски сдружения, които да работят същински, с цел да може в равнините да третират едновременно. „ Аз третирам през днешния ден, съседът – след една седмица. Значи цикълът на завъртане при пчелите е 21 дни. А на акара е 5-6 дни, те се трансферират от неговите в моите кошери. Не се ли направи всеобщо отнасяне, няма да се оправим. А ние нямаме такава организация.

Всеки си мисли, че е по-умен, че ще изпревари другия “.
Сдруженията на пчелари у нас са безчет, само че по думите му са неработещи. Нужна е една организация, един общ съюз. Опитаха се да вършат такива – в Югозападен, Северозападен, Югоизточен регион, само че някъде се изгубва нишката и за Мудев е чудно и не може да каже къде. Но би трябвало да има основател, който да застане зад всичко това – най-много обединяването.

Гергана Георгиева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР