20 лева на ден повече за болничен взима работещ в

...
20 лева на ден повече за болничен взима работещ в
Коментари Харесай

Плащат повече за болничен в София и Стара Загора

20 лв. дневно повече за болничен взима работещ в столицата, по отношение на подобен в Благоевград. В София компенсацията за краткотрайна нетрудоспособност за общо заболяване е 52,55 лв. приблизително дневно, до момента в който в Благоевград то е едвам 33,91 лв.. Това демонстрират данните на Националния застрахователен институт за първите шест месеца на тази година.

Причината са по-високите заплати, които получават хората в столицата, защото размерът на компенсацията при общо заболяване е % от среднодневното брутно трудово заплащане, което получавате или среднодневния застрахователен приход под тавана от 3400 лева, който към този момент е в действие от април тази година.

Така в София изплатената сума за един болничен лист е приблизително 341,68 лв., до момента в който в Благоевград е 242,30 лв.. В другите градове в страната компенсацията варира в много по-малки граници и е към 40 лв.. След София най-вече пари взимат работещите в Стара Загора – приблизително по близо 49 лв. дневно, и тези в София-област, Варна и Враца – по близо 45 лв. дневно.

На опашката, с изключение на Благоевград, са и Хасково и Кюстендил, където за болничен се заплаща надлежно по 36,89 и 36,37 лв. дневно. В 23 града работещите, които са в болничен, взимат обезщетение под междинното за страната, което е несъмнено на 44,70 лв. дневно, демонстрират още данните на Национален осигурителен институт.

Интересното е, че мъжете в Стара Загора получават най-високи компенсации за краткотрайна нетрудоспособност – приблизително по 55,43 лв. дневно, до момента в който столичани взимат по 53,72 лв.. Не по този начин стоят нещата при дамите – в Стара Загора за болничен дамите са получавали по 42,63 лв., много под това, което взимат дамите в София – 51,67 лв. дневно.

Болничният лист се издава в деня, в който се откри краткотрайната нетрудоспособност. Изключение се позволява единствено когато болестта се откри в деня, в който индивидът е бил на работа, без значение от отработените часове, или след приключване на работното му време. В тези случаи болничният, стартира наложително от идващия календарен ден, без значение че той може да е неработен.

Лекар или ортодонт могат да издадат болничен за не повече от 14 дни, в случай че приказваме за непрестанен период. Ако и по-късно не оздравеете, би трябвало да се обърнете към комисия. Тя може да ви позволи непрестанен отпуск за период до 180 календарни дни и не повече от 30 дни еднократно. Лекарската комисия издава също болничните листове за престой в лечебно заведение без нощуване и здравно лекуване вкъщи.

Лекарят може да ви издаде и няколко болнични листове, само че за не повече от 40 дни с спиране в една календарна година.

Болният не може да откаже болничен лист. Ако лекуващият доктор или лекарската комисия са установили положение на нетрудоспособност, само че обезпечения откаже да му се издаде болничен лист, последният наложително се издава и служебно се изпраща на работодателя, където работи обезпечения. За да имате право на болничен, би трябвало да сте били обезпечен за общо заболяване и майчинство за най-малко 6 месеца.

Първите 3 дни от болничния се заплащат от работодателя, като получавате 70% от среднодневното брутно заплащане за месеца, в който е настъпила краткотрайната нетрудоспособност. С промени в закона от „ Продължаваме промяната “ в този момент оферират дните, които се заплащат от работодателя, да бъдат понижени от три на два. Самите работодателски организации от дълго време упорстват да не заплащат трите дни болничен, а това да се поема от Национален осигурителен институт.

След трите дни, заплащането за болничния към този момент е от Национален осигурителен институт и също е % от брутната заплата на болния, като за общо заболяване получавате 80% от среднодневното брутно трудово заплащане, а притрудова акцидент и професионална болест – 90%. Например, в случай че лекарят ви е дал 5 дни домашно лекуване, а брутната ви заплата е 1000 лв. на месец, дневното заплащане за месец с 21 работни дни е 47,6 лв.. За първите 3 работни дни болнични ще получите от работодателя 33,32 лв. дневно или общо 99,96 лв.. За идващите 2 работни дни компенсацията се поема от Национален осигурителен институт, който би трябвало да Ви изплати 76,2 лв..

Не очаквайте да получите пари незабавно. Цялата процедура по носене на болничния от работодателя и изплащането от Национален осигурителен институт лишава време.

Работодателят го носи в период до 10-о число на месеца, идващ месеца на предаване от служителя, след което и в случай че няма други проблеми, ще получите заплащане в период от 10 работни дни следдатата на предаване. Така да вземем за пример, в случай че сте боледували при започване на октомври, е допустимо да получите парите при започване на декември.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР