20 лева, бате, носим косачка. Ще ти махнем тревата, ще

...
20 лева, бате, носим косачка. Ще ти махнем тревата, ще
Коментари Харесай

Тарикати с косачки плъзнаха из гробищата преди Архангелова задушница

„ 20 лв., бате, носим косачка. Ще ти махнем тревата, ще стане като нов гроба “. Такава оферта е била отправена към близки на умрял на Малашевските гробища, написа „ Телеграф “.

В навечерието на Архангелова задушница тарикати бродят из гробищата и си оферират услугите. Алеите са непочистени, треволяците и бурените тук-там надвишават човешки растеж. Плевелите са увредили едногодишни настилки от камъни, от което последният дом на покойниците е вдлъбнат. Има и вандалски счупени плочи и разхвърляни по други гробове мраморни вази, които са потрошени при опит да бъдат откраднати.

Освен мъжете с косачката, които си оферират услугите, има и техни „ сътрудници “, които се ориентират по това къде има струпани хора за панихиди и им оферират съдействието си в дълготраен проект. В множеството случаи те подбиват цените на гробищните паркове, само че с малко. 40 лв. месечен абонамент оферират регистрирани компании за погребални услуги, с цел да поддържат гроба. Годишният абонамент е 350 лева

Китки

Срещу двайсетачка засаждат цветя – 10 стръка. Опечалени обаче се оплакаха, че при идващото си идване откриват, че китките са изскубнати. По същия метод огромна част от букетите, които ще се донесат за Архангелова задушница, ден по-късно ще се оферират по спирки и кръстовища от забрадени лели. Така търговките ще си спестят разходка до цветната борса.

45 лева е разчистване на гробно място в цената на Общинското дружество „ Гробищни паркове “ в София. Отсичането на туфа/храст е 6.95 лева, а дърветата, пуснали корени в гробовете, се отсичат съгласно размера от 25.18 лева до 76.10 лева Има и услуга за отрязване на дърво с автовишка – от 349.20 до 449.87 лева

Ако не можете да стигнете до контейнерите, които на доста места са обърнати, може да поръчате услуга „ Превоз боклуци с ръчна количка “ - за 8.64 лева./куб. м.

Клони

Има и рязане на клони, както и „ разтрупване стебла на дървета “. Проверката на „ Телеграф “ обаче откри, че различен тип тарикати правят тази услуга гратис – по този метод си обезпечават дърва за огрев.

От 8:00 часа до привършване на мероприятието на 4.11.2023 година ще се забрани престоят и паркирането на пътни транспортни средства по ул. „ Каменоделска ” в региона пред Военни гробища, като се изключи МПС, обслужващи мероприятието, оповестиха от Столична община. Такава е организацията на придвижването по отношение на панихида по случай Архангелова задушница.

В доста градове в страната има краткотрайни промени в превоза, както и спомагателни рейсове.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР