20-ият човек, посочен в списъка на Кирил Петков е главният

...
20-ият човек, посочен в списъка на Кирил Петков е главният
Коментари Харесай

20-ият човек в списъка на Петков

20-ият човек, посочен в листата на Кирил Петков е основният прокурор Иван Гешев. Това заяви пред публицисти министър председателят, обяснявайки от кое място идва разминаването в листата с 19 души, който съобщи на прокуратурата и оповестеното от него преди този момент в Брюксел, че има информация за 20 лица, за които има обществени данни, че евентуално са свързани с закононарушения. 

" Попитаха ме за какво 19 индивида, а преди този момент в Брюксел съм приказвал за 20. Аз им споделих, че предадох обществена информация за 19 лица като има информация и за 20-я, а в действителност е 20-я е този, на който я предадох (главния прокурор Иван Гешев, бел. ред.) ", сподели Кирил Петков и допълни, че цялата информация сега е предадена към Иван Гешев и основната прокуратура.

" Тук би трябвало да внимаваме, че аз не съм проверяващ орган и по едно и също време с това единственото, което мога да направя, е да насоча в посоката, в която има най-вече обществени данни за евентуални такива закононарушения. Казах доста от лицата и обществено. Всички са равни пред закона. Моля ви, в случай че имате ясни сигнали за което и да е лице, в това число и Прокопиев – веселя се да ми ги предадете. Оттук нататък всички ще са под един критерий ", добави той. 

Премиерът Кирил Петков настоя, че някогашният министър председател Бойко Борисов знае кой е направил фотосите, знае е кой е и Мата Хари. " Ако той знае или допуска, най-малкото той би трябвало да даде цялата информация, този човек да бъде препитан, тъй като за всички нас като българи, е значимо тези кюлчета и пачки там ли са си били или не, в случай че са си били там, от кое място са взети ", добави той.

Петков съобщи, че има доверие в американските служби по отношение на българите, попаднали под закона " Магнитски ".  " Едва ли американското държавно управление със всичките си служби и филтри е направило своята неточност и внезапно Пеевски е влезнал в листата " Магнитски " по случайност и неточност. Тези хора работят доста съществено! ", уточни министър председателят. 

По отношение на случая със " златните паспорти " министър председателят Кирил Петков съобщи, че законопроектът е импортиран от обединението и от там поддържат безусловно разкриването на този случай. " Аз персонално съм го заречен на Европейската комисия – тези схеми, избрани лица да получават паспорти с корупция е безусловно неприемливо. Това което би трябвало да се види е коя партия и коя коалиция, какви законопроекти внася. Сега в случай че се опитваме да водим ПР война, това не е продуктивно, тъй като на хората им е омръзнало от говорене. Лично съм стимулирам да имаме действителни резултати, най-малко това, което зависи от изпълнителната власт в границите на закона ", добави той.  

Кирил Петков за следващ път прикани основният прокурор Иван Гешев да подаде оставката си. Запитан дали е допустимо Иван Гешев да " надживее "  правителството министър председателят съобщи, че не изпитва никакъв боязън, какъв брой време ще продължи работата на настоящето държавно управление.

" Вярвам, че мандатът ни е 4-годишен, само че не е значим самият мандат, а е значимо какво вършим през това време. За нас като изпълнителна власт е значимо всяко наше решение да бъде най-хубавото ", разяснява Петков. 

Междувременно, стана ясно, че решението на Конституционния съд, съгласно което правосъдният министър може да изиска отстраняването на основния прокурор, не е оповестено в днешния брой на " Държавен вестник ". Това е първото изискване, с цел да може процедурата да бъде задействана. А пред вестник „ 24 часа ” Иван Гешев разяснява, че се надява този път да желаят оставката му с юридически, а не политически претекстове.

" След като мафията и олигархията нападат по този начин гневно основния прокурор и Прокуратурата – това значи, че сме на прав път. Означава, че аз и сътрудниците ми си вършим добре работата. Нямам никакви терзания от това какво и дали госпожа Йорданова ще внесе във Висш съдебен съвет. Надявам се този път това искане да бъде стимулирано освен и само с политически претекстове, а да има и юридически причини ", съобщи Гешев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР