20 или 9% ДДС върху изравнителните сметки за парно? Столичният

...
20 или 9% ДДС върху изравнителните сметки за парно? Столичният
Коментари Харесай

Кремен Георгиев: Топлофикациите ще трябва да плащат много скъп газ

20 или 9% Данък добавена стойност върху изравнителните сметки за парно? Столичният кмет Йорданка Фандъкова е изискала от " Топлофикация-София " и Министерството на енергетиката да показват документите по тематиката.
 
Председателят на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България Кремен Георгиев съобщи пред Bulgaria ON AIR, че ДДС-то се заплаща от крайния консуматор и се прибира от Национална агенция за приходите. Според него не може да търсим нечия виновност. 
 
" Указание към топлофикациите към момента няма. Този, който има да получава пари, ще му бъде издадено кредитно уведомление с 20% Данък добавена стойност, тъй като толкоз е платил преди време. А този, който занапред има да доплаща, неговото дебитно уведомление ще бъде с 9% Данък добавена стойност. Беше измислена историята с 9% Данък добавена стойност за облекчение на клиентите. Топлофикациите не губят, защото техните цени са без Данък добавена стойност ", изясни той.
 
" Преговаряме с " Газпром ", единствено че " Газпром " не знае. Топлофикациите ще би трябвало да заплащат доста безценен газ. Газ ще има, само че отново от " Газпром " и посредством медиатори " - с тези думи Георгиев разяснява проблема с газовите доставки за страната ни. 
 
А с цел да има мораториум върху цената на газа, страната би трябвало да компенсира топлофикациите, само че се оказва, че няма пари в бюджета за това, стана ясно още от думите му.
 
Кремен Георгиев увери, че топлофикациите ще създадат всичко допустимо, с цел да продължат да работят, макар сериозните проблеми. Експертът добави, че целогодишно може да се работи на мазут, само че топлофикациите би трябвало да имат мазут за към 10 дни в студената зима.
" Може непрекъснато да се доставя мазут, само че оборудванията, които изгарят мазут, не са работили. Топлофикациите не могат с мазут да покрият целия топлинен товар през зимата ", акцентира Георгиев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР