20 хил. гастарбайтери ще се се трудят на курортите у

...
20 хил. гастарбайтери ще се се трудят на курортите у
Коментари Харесай

Внесохме 33 балерини, 20 хил. гастарбайтери ще се трудят на морето

20 хиляди гастарбайтери ще се се трудят на курортите у нас през тази година. През първите шест месеца към този момент са пристигнали 10 563 чужденци, като те са най-вече от Украйна, Киргизстан и Молдова. Преди три години те са били едвам 1224. Това регистрира специалистът от КНСБ специалистът Атанаска Тодорова на семинар в с. Белчин, който провежда синдикатите и фондация " Фридрих Еберт ".

Сезонните служащи са 9362 души, като от тях 3568 са камериери, а 1700 са сервитьори. Като пиколо ще се трудят 376 чужденци, а в кухнята 382 души.

На командировка у нас за първите шест месеца на годината са пристигнали 272 души, а студентите от трети страни са 101.

33 балерини от Украйна, Молдова и други страни пък сме внесли през тази година. През 2015 година балерините на щат у нас са били към 150. А в Държавната опера в Стара Загора, няма българска балерина, изясни специалистът.

Едва 273 са импортираните високо квалифицирани експерти у нас. Те заемат най-вече шефски места. Топ 3 се добавя от инженери и мениджъри. 73 учители пък са предпочели да преподават у нас, вместо в страната си. Сред импортираните експерти са и спортисти от Съединени американски щати, Украйна и Сърбия и механически личен състав от Тунис. 26 циркови актьори пък избират да работят у нас, вместо в личните си страни.

Едва 30 чужденци с български генезис са наети у нас през първите шест месеца на година, макар че за тях няма ограничаване за време, служба или стопански бранш, изясни Тодорова. Нито един теоретичен служащ или стажант от трета страна не се записал у нас през тази година, макар законовите облекчения, които бяха въведени.

Не са нужни повече законови облекчения за внасяне на служащи, считат от КНСБ. Според тях това е краткосрочна мярка и не носи социално-икономическа сигурност на страната. Миналата година те лансираха план за връщането на българи, които живеят в Украйна, Молдова и Западните околности. Те съгласно тях могат да запълнят част от нужните към 100 хиляди служащи за бизнеса.

КНСБ считат, че Национална агенция за приходите би трябвало да ревизира дали записаните хонорари в трудовите контракти се получават действително. Причината е, че множеството регистрирани чужденци от трети страни работят на минималната заплата -560 лева или близо до нея. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР