20-годишно момче, болно от тежка форма на левкемия, трябва да

...
20-годишно момче, болно от тежка форма на левкемия, трябва да
Коментари Харесай

20-годишно момче има нужда 220 000 лева, за да живее

20-годишно момче , болно от тежка форма на левкемия , би трябвало да пътува от Германия до България, с цел да се уверят здравните управляващи, че има потребност от трансплантация. Едва тогава страната може да му отпусне финансова помощ. Близките на Тони Костов водят обезверена борба с институциите и провеждат акции, с които да съберат нужните средства за интервенцията.
 
Животът на Тони Костов се трансформира при започване на ноември предходната година. След изваждане на зъб лимфните му възли стартират да се подуват и излиза наяве, че нещо със здравето му не е наред. „ И слагат диагноза остра левкемия. И оттук насетне тръгваме по този път, сложния и тежък път за цялото семейство ”, споделя Светлана Костова , майка на Тони.
 
Тони изкарва към два месеца в Александровска болница в София. Там родителите му по този начин и не схващат какво им следва. „ Това, че би трябвало да се прави трансплантация, вероятно по какъв начин ще стане това, по какъв метод, какъв е пътят, който би трябвало да извървим, с цел да стигнем до тази трансплантация, ние не знаехме ”, изяснява Светлана Костова.
 
След като получават пояснение, че лекуването у нас продължава повече от година , родителите на Тони вземат решение да не губят време и отпътуват за Германия. Там схващат, че е нужна незабавна трансплантация , която би трябвало да се случи не по-късно от месец май. И коства 440 000 лв. . В тежката обстановка фамилията взема решение да потърси помощ от институциите. Подават искане до Здравната каса за по този начин наречения формуляр S2, с който страната да поеме разноските по интервенцията. Молбата е трансферирана към здравното министерство. А оттова декларират, че с цел да се провиснал пари, Тони би трябвало да попада в регистъра на Агенцията по трансплантациите. За да бъде вписано там обаче, момчето би трябвало да се прибере у нас, да прекъсне лекуването си и да премине през дълга и комплицирана процедура. Той обаче е в положение, в което няма да издържи даже полета.  
 
Така за фамилията на Тони остава единствено един вид - да се съберат в околните 20 дни оставащите 220 000 лв. - посредством благотворителни начинания, търгове и дарения.-->
 
DMS-номер не може да бъде открит , тъй като формален отвод за държавна финансова помощ от министерството няма, а това е наложително изискване за издаването му.
 
Затова десетки хора от Кюстендил стартират да събират средства . Сред тях е самата Анелия. Разказахме ви за нея и щерка й Бети преди 5 години, когато момиченцето се бореше с тежка левкемия. Днес Бети и различен преборил заболяването - 5-годишния Вальо се пробват да оказват помощ на Тони.
 
В болничното заведение в Германия Тони чака интервенцията , която ще го избави. Пред тежката болест той не се е предал и вяра не губи. Сили намира в своята пристрастеност - музиката.
 
В отворено писмо до премиера и до здравните институции околните на Тони Костов упорстват за решение на проблема . Междувременно, от здравното министерство обясниха за NOVA, че осъществяването на костно-мозъчни трансплантации на българи в чужбина и финансирането им не е от компетенциите на новата Изпълнителна организация за медицински контрол, която преди дни пое функционалностите на Агенцията по трансплантация.
 
Ако желаете да помогнете, може да го извършите:
 
Дарителска сметка: BG25SOMB91301066156201
 
PAYPAL: [email protected]
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР