20-годишният китаец Ян Бинтао се превърна в петия дебютант, който

...
20-годишният китаец Ян Бинтао се превърна в петия дебютант, който
Коментари Харесай

20-годишен китаец надхитри Джон Хигинс за титлата в Мастърс!

20-годишният китаец Ян Бинтао се трансформира в петия дебютант, който печели купата в " Мастърс " - най-престижния шампионат отвън ранкинг системата. Втората щека на Азия съкруши не кого да е, а неостаряващия Джон Хигинс с 10:8 и подвигна първата си купа от " Тройната корона ", трансформирайки се освен в 25-ия друг първенец в историята на шампионата, ами и във втория от Азия след Дин Дзюнхуей, който тъкмо преди 10 години отврои вратата за сънародниците си към джентълменския спорт.

Snooker has a new star

20-year-old Yan Bingtao is crowned Masters champion on his debut in the tournament
— Eurosport UK (@Eurosport_UK) Хигинс имаше няколко отлични благоприятни условия да построи солидна преднина във финала, само че направи нехарактерни неточности, които разрешиха на противника му не просто да резервира интригата, ами и да излезе напред в решителния миг от финала. Вълшебника от Уишоу остава с девет трофеи от " Тройната корона " и не можа да добави още една към тях, като последната му остава от 2011-а на Световното състезание. Великият шотландец има две купи от " Мастърс " на сметката си, последната от които реализирана през 2006-а след 10:9 над Рони О'Съливан.

What an unforgettable week it's been for the young Masters debutant Yan Bingtao. Taken the scalps of Robertson, Maguire and Bingham, three final-frame deciders and now the newly crowned Masters Champion. A truly incredible player!
— Alyssa Walsh (@SnookerLoopyOwl) Ян Бинтао е освен правоприемник на Дин Дзюнхуей във връзка с снукър величието, само че и едвам петият дебютант в историята, триумфирал на " Мастърс " - другите такива са Дъг Маутджой, Тери Грифитс, Стивън Хендри и Марк Селби.

Хигинс направи 67 и на пръв взор беше спечелил първия фрейм от вечерната сесия, само че направи неточност по черната и върна китаеца на масата. Бинтао разчисти масата и изравни резултата, а по-късно и осъществя върнатата черна топка за невероятна " кражба " на фрейма. Обрат се получи и в идната партия, когато Вълшебника от Уишоу сбърка по жълта и си седна още веднъж на стола, което пък даде опция на противника му със серия от 76 да изравни! Великият шотландец въпреки всичко се реваншира за предходните си неточности с кражба на собствен ред, когато Бинтао беше натрупал актив от 51 точки, само че загуби фрейма - 6:5.

Хигинс се " раздвижи " сред топките най-сетне в идната партия и с първия сенчъри брейк (116) във финала поведе със 7:5. Изненадващо или не обаче след интервала двукратният първенец по някакъв метод съумя да разреши на съперника му да завоюва фрейма по последната черна, макар че имаше благоприятни условия да усили задатъка си. Впоследствие пък Бинтао даже изравни на 7:7 с първия си сенчъри от 103 точки.

Jaw-dropping snooker from Yan Bingtao
— World Snooker Tour (@WeAreWST) Хигинс още веднъж изпусна синята като фрейм-бол и за трети път във финала загуби партията по черната топка, което изведе 20-годишният китаец напред в резултата - 7:8! Вълшебника от Уишоу незабавно отвърна на предизвикването с сложен брейк от 63 за 8:8, само че при започване на идващия фрейм продължи с обикновените неточности и загуби инерцията си. Халф-сенчъри от 70 приближи Бинтао оптимално до бленувания триумф - 8:9.

И двамата направиха неточности в 18-ата партия, само че тези на Хигинс продължиха да бъдат по-знакови, при което Ян справедливо се задържа за серия от 64. Тя се оказа задоволителна за преднина от три снукъра, които шотландецът въпреки всичко опита да потърси. Той стигна до един от нужните, само че по-често трябваше да се отбранява в сейфти-размяната, като в последна сметка Бинтао вкара последната алена и победи справедливо.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР