20-годишният бял хакер Кристиян Бойков от Пловдив е арестуван като

...
20-годишният бял хакер Кристиян Бойков от Пловдив е арестуван като
Коментари Харесай

ГДБОП арестува 20-годишния си учител по киберсигурност за пробива в НАП

20-годишният " бял хакер " Кристиян Бойков от Пловдив е задържан като главен обвинен за кражбата на предпазени данни на близо пет милиона души от системата на Националната организация по приходите (НАП). Премиерът Бойко Борисов разказа младежа като " неповторим мозък " от " над международно равнище ", само че проверяващите оповестяват, че " хакерът " е бил заловен, тъй като е оставил следи в системата на приходната организация.

Най-интересният щрих е, че Бoйков е обучавал на киберсигурност чиновниците на ГДБОП, а в този момент тъкмо ГДБОП е на първа линия в разкритията за проникването в Национална агенция за приходите. През последните два дни се тиражираха версии за офанзива от чужбина и " съветска диря " при офанзивата против Национална агенция за приходите, които към този момент наподобяват дискредитирани.

Пред Mediapool източници от следствието изясняват, че следите, оставени от Бойков в системата на Национална агенция за приходите, са открити и в устройствата в дома му. Адвокатите настояват, че против момчето няма никакви доказателства.

Още в сряда прокуратурата упрекна Кристиян Бойков за непозволен достъп до компютърна система, която е част от сериозната инфраструктура на страната. Ако обвиняването бъде потвърдено пред съда, " хакерът " може да получи до 8 години затвор. Разследващите към момента не разполагат с цялата картина по случая, в това число нямат информация какъв брой време е траяло противозаконното източване на данни от Национална агенция за приходите.

През деня излязоха голям брой любопитни детайлности към Кристиян Бойков. Преди две години той е съумял да проникне " с няколко клика " в базата данни на Министерството на образованието и науката (МОН). Той първо е алармирал министерството, само че никой не му е дал отговор. После се е свързал с " Господари на ефира ". Едва тогава страната му е обърнала внимание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР