20-годишният бесарабски българин Иван Минков е загинал при защитата на

...
20-годишният бесарабски българин Иван Минков е загинал при защитата на
Коментари Харесай

Бесарабски българин е загинал при защитата на Чернигов

20-годишният бесарабски българин Иван Минков е умрял при отбраната на северния украински град Чернигов. Жителите на родното му село са посрещнали тленните му остатъци, паднали на колене като воин, оповестява в собствен репортаж бТВ.

Родното село на починалия етнически български е Чушмелия/Криничное. Местните хора са почнали самодейност да кръстят на негово име улица в селото.

Иван е умрял единствено месец откакто е навършил 20 години. Той самичък е взел решение да отиде на фронта.

Етническият българин е умрял в първите дни на войната при бомбардировка на неговата позиция от съветските сили. Той е останал към 4 часа жив под отломките, само че поради военните дейности другарите му не са съумели да доближат до позицията, предава бТВ.

В продължение на седмици поради бойните дейности е било невероятно да бъдат открити тленните му остатъци. Това е станало едвам след отдръпването на съветските сили от Северна Украйна.

През това време неговите близки са били в незнание за неговата орис и са го издирвали, тъй като се е водел за липсващ и се е предполагало, че може да е попаднал в съветски плен

Иван Минков не е единственият бесарабски българин, който се бори сега в Украйна. По информация на кореспондента на бТВ към 300 етнически българи от Болградска област са се присъединили във военните дейности. Един от тях се бори в Мариупол.

Има информации и за други починали бесарабски българи, само че към този момент не могат да бъдат доказани.

" Тази война накара бесарабските българи да вземат страна. Дълго време стояхме в профил. Ние сме надалеч и от събитията – в южната част на Украйна, а в този момент Иван почина в северната част на Украйна. Тази война ни направи украинци. Ние сме бесарабски българи, само че сме и украински жители. Много хора се записаха доброволци освен в териториалната защитата, само че отидоха и на фронта “, предава кореспондентът на бТВ Таня Станева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР