20-годишният българин Цветомир Генов, който загина преди малко повече от

...
20-годишният българин Цветомир Генов, който загина преди малко повече от
Коментари Харесай

20-годишният Цветомир, убит във Великобритания, не може да бъде погребан в родината. У нас се води жив

20-годишният българин Цветомир Генов, който почина доскоро повече от месец след нахлуване с нож в Гейнсбъро Клоуз, Англия, не може да бъде заровен у нас. Причината са бюрократични проблеми в страната ни.

Обвиняем за убийството на Цветомир е 25-годишният Морис Джоунс. Очаква се той да се яви в Кралския съд в Солсбъри за авансово чуване на 14 декември. Родителите на жертвата обаче срещат проблем да погребат сина си в България.

„ Ние не можем да го обявим за умрял. Няма смъртен акт в България. В Англия е умрял, тъй като има краткотраен смъртен акт, само че в България той е още жив “, изясни пред БТВ Деян Генов, татко на жертвата.

Според бащата на Цветомир бюрократични и законодателни проблеми спъват желанието им да обезпечат финален дом на сина си в България, тъй като до момента в който тече следствие за убийството в Англия, не може да се издаде финален смъртен акт, което може да отнеме и половин година.

„ За да открият тази гибел в България, би трябвало да мине аутопсия, а с цел да създадат аутопсия, би трябвало да се заведе разследване от прокуратурата, с цел да може те да дадат указания да му се направи аутопсия “, уточни Генов.

От общинското дружество „ Гробищни паркове “ дадоха отговор, че в България не може да се издаде смъртен акт въз основа на подобен прелиминарен документ, a заравяне може да бъде направено само откакто има публикуван акт за гибел.

От там обявиха също, че са изпратили писмо до ГРАО, с което желаят в незабавен порядък да им бъде отговорено дали Цветомир Генов може да бъде заровен с документа, публикуван от Англия.

От общинското дружество споделят, че до този миг не са имали сходен случай и прецизират, че в случай че не получат разрешението, то ще би трябвало тялото да се съхранява в камера, до момента в който не се получи окончателният смъртен акт.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР