20-годишна асеновградчанка поиска да е мъжОт дете имал непоносимост да

...
20-годишна асеновградчанка поиска да е мъжОт дете имал непоносимост да
Коментари Харесай

Съдът отказа на жена да си смени пола 

20-годишна асеновградчанка изиска да е мъж
От дете имал нетърпимост да си играе с кукли и да облича рокли

Майка ѝ се яви като очевидец

Районният съд в Асеновград отхвърли молбата на 20-годишната А. К. публично да бъде провъзгласена за мъж. Искането ѝ бе за смяна на Акта за раждане, в който графата за пола от “женски ” да стане “мъжки ”, да получи ново ЕТН и трите ѝ имена да са с окончания за мъжки жанр.

Пред съдите А. К. обяснила, че още от годините на детството си постоянно е била друго от другите девойки и се е чувствала като момче. Срамувала се да носи рокли и други момичешки облекла, имала нетърпимост да си играе с кукли и да се занимава с неща, които харесват връстничките ѝ. С израстването на А. К. растяло и възприятието ѝ, че не живее в свое тяло, като през ранния пубертет схванала, че се самоопределя и възприема като мъж. В гимназията почнала да изпада в меланхолия, а към този момент като пълнолетна се придържа към присъща мъжка визия, както и към занимания, присъщи на момчетата на тази възраст. След прегледи при експерти А. К. е била диагностицирана с разстройство на половия идентитет.

Майка ѝ дала показания като очевидец, в които удостоверила, че детето ѝ не обичало кукли и рокли.

Съдиите обаче отхвърлят трансформират акта за раждане, защото по българските закони няма опция полът да се дефинира по психически или други белези, с изключение на по първичните полови белези.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР