20-годишен юбилей от създаването си празнува Руският Лицей в София.

...
20-годишен юбилей от създаването си празнува Руският Лицей в София.
Коментари Харесай

Руският Лицей не учи само на езици, изграждаме личности

20-годишен празник от основаването си чества Руският Лицей в София. Ученици, учители и родители ще отпразнуват годишнината на образователното заведение с церемониален юбилеен концерт на следващия ден, 13 юни.

Той ще се състои в Държавен музикален и балетен център – София. Защо родители и деца към този момент 20 лета се доверяват точно на Руския Лицей и каква е реализацията на приключилите школото, kmeta.bg беседва с шефа Шара Карсакпаева.

- Г-жо Карсакпаева, пораства ли през годините ползата към Руския Лицей? Защо?
- Да, ползата към образованието при нас пораства непрестанно. Не единствено поради чуждоезиковото образование по съветски, британски и китайски езици, което предлагаме на децата, само че и по друга причина – ние обръщаме внимание и сътворяваме условия за развиване и образование на добродетелност у личността на нашите ученици. Това е извънредно значимо в днешно време. Всички деца учат. Но ние обръщаме внимание освен на обучителния развой, само че и на това да се сътвори надълбоко почитание един към различен. Нашите учители дават персонален образец на децата. Когато у децата има заложено почитание към близък, след това няма никакви проблеми с неговото смирение, любознателност и трудолюбивост. При нас приключват деца, които се отличават от останалите. Започват да се интересуват къде точно са учили те. Родителите виждат, че ние формираме децата като персони, с изключение на образованието, което им даваме. Това е основното и огромният проблем в образованието в България съгласно мен. При нас не съществува проблем с дисциплината, тичане от час и така нататък Децата идват с готовност на учебно заведение, тук се усещат като вкъщи си. Ние сме едно огромно семейство, в което царува любовта един към различен.

- Как го постигате? Разчитате на положителни фрагменти в лицето на учителите или на помощ и от родителите?
- Учителите при нас са на равнище. Като през решето, тези, които не дават отговор на условията ни и не са като болшинството, сами напущат. Явно имам и шанс, тъй като при настоящия дефицит на учители, ние не страдаме от подобен проблем. При нас няма недостиг на фрагменти. Няма текучество.

- Желано ли е проучването на съветски език в днешно време, или учениците избират западните езици?
- Огромен е ползата към съветския език. Но при нас се учи и британски, и китайски. Нашите ученици са първенци на национални олимпиади и по британски език. По китайски език сме втори в страната.

- Вие преподавате балет на децата в Лицея. Жънат ли триумфи възпитаниците Ви?
- Да, персонално аз и още две колежки се занимаваме с тези гении. Нашите ученици на балетната ни школа са най-хубавите на Балканите. Доказателство са състезанията и фестивалите, които печелим. В нашата съветска балетна школа одобряваме деца още на 3-годишна възраст. До първи клас се образоват в тази школа, а след това по друга стратегия. Имаме 4 съществени групи деца и една самостоятелна група с най-надарените хлапета, те играят всеки ден като в хореографско учебно заведение. Те са най-натоварени, тъй като с изключение на балета, свирят на пиано и си учат и уроците. Но тези най-натоварени деца са най-големите ни отличници.

- Как се осъществят възпитаниците Ви?
- Талантите ни в областта на балета стартират работа в Националната опера. Има деца, които се осъществят на европейски подиуми. Учениците, владеещи езици, не престават във ВУЗ-ове у нас и в чужбина. Някои избират Москва, други Виена. Всички съумяват. Защото е елементарно, когато има подложен здрав пиедестал. С езиците, които владеят нашите ученици, те сами избират накъде да продължат – на изток или на запад. Те владеят и съветски, и британски, и китайски на едно равнище.

- 20 години не са по никакъв начин малко, с какви триумфи може да се похвалите за това време?
- Създадох този Лицей от нулата. Никой не ме е назначавал или карал да го върша. Това бе една дълбока вътрешна нужда да работя с децата. Ние просперираме, тъй като се отнасям почтено, добросъвестно и заслужено.

- Освен балета какви извънкласни действия оферирате на Вашите възпитаници?
- Дълбокото ми разбиране е, че точно извънкласните действия са от извънредно значение за децата. При нас те са в основата. Защото учениците са целодневно при нас, те не могат да стоят по 10 часа на чина. Това е неестествено. Утре няма да желае да пристигна на учебно заведение. В тези 10 часа детето би трябвало да откри и нещо обичано, което да прави. Всяко дете е надарено с нещо, би трябвало да се откри извънкласната активност, която му доставя наслаждение – изобразително изкуство, художествено слово, музика, учебен хор, балет, пиано, спорт. Когато детето се занимава и с такива кръжоци, се развива хармонично. Тогава то става пълноценна персона.

- Как ще отпразнувате на следващия ден юбилея на Руския колеж. Какво ще чуе публиката на концерта?
- Ще имаме посетители от Русия, поканили сме посланици от разнообразни страни. Поканихме и вицепрезидентът Илияна Йотова, която за жалост няма да може да участва, само че ще ни изпрати приветствен адрес. Концерът ще е доста забавен, ще участват всички деца от Лицея. Ще откирем с хора, след това излизат малчганите от детската градина, които ще привестват на български и съветски език. После ще има български блок с хоро най-после. Следва англиският блок с хип хоп. В китайския блок децата ще рецитират на китайски. После ще има проява по такуендо и след това балеринки. След балетния блок, стартира съветският блок. За край ще е осъществяването на „ Моя страна, моя България”. Считам, че съм благополучен човек, тъй като пребивавам в огромна естетика със себе си. България е втора моя татковина. Радвам се, че имам подобен колектив, те са мои братя и сестри. Човек може да реализира всичко, стига да има предпочитание и да не се предава!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР