20-годишен руски хакер, част от кампания за множество американски компании

...
20-годишен руски хакер, част от кампания за множество американски компании
Коментари Харесай

Руски хакер е обвинен в изнудвания на американски компании на стойност милиони долари

20-годишен съветски хакер, част от акция за голям брой американски компании на стойност десетки милиони долари бе задържан и упрекнат, оповестиха федерални прокурори през вчерашния ден.

Руслан Астамиров, жител на следената от Русия Чеченска република е бил задържан от федералните правоприлагащи органи на неуточнена дата и против него са повдигнати обвинявания в скрит план за осъществяване на измами и изнудване за откупи, оповестиха федералните прокурори на Ню Джърси.

Твърди се, че Астамиров е употребявал рансъмуер програмен продукт, наименуван LockBit, с цел да краде чувствителни данни от сървърите на предприятия, след което да блокира тези системи и да изисква откуп за стотици хиляди долари. Ако жертвите не платят, Астаримов заплашвал сякаш да разгласява данните им в пространството.

Прокурорите от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати настояват, че Астамиров е директно виновен за 5 разнообразни офанзиви против американски компании във Флорида и Вирджиния, както и против интернационалните такива, основани във Франция, Япония и Кения.

Поне една от жертвите е платила 700 000 $, се споделя в жалбата. Друга жертва отказала да заплати и Астамиров качил данните ѝ на обществения сървър на LockBit, се показва в жалбата.

По данни на Министерството на вътрешната сигурност офанзивите, захранвани от LockBit, съставляват 16% от рансъмуер офанзивите против държавни и локални органи на властта.

„ С обезпечаването на ареста на втори съветски жител, обвързван с рансъмуера LockBit, Департаментът още веднъж показва дългата ръка на закона. Ще продължим да използваме всички принадлежности, с които разполагаме, с цел да прекъснем киберпрестъпността, и въпреки че киберпрестъпниците могат да продължат да бягат, в последна сметка не могат да се скрият. “

заяви заместник-главният прокурор Лиза Монако

LockBit е разпознат за първи път през януари 2020 година в рускоезични хакерски конгреси. Той е част от клас хакерски способи и технологии, наречени рансъмуер като услуга (RaaS).

При RaaS механически екип от разработчици експлоатира и поддържа софтуера, след което крайните консуматори закупуват софтуера и го употребяват против корпоративни мрежи. Крайните консуматори заплащат или такса, или % от облагата си на групата, която стои зад LockBit.

Астамиров е бил изправен пред федерален арбитър през вчерашния ден, се споделя в известие на прокуратурата, в което се оповестява и за ареста му. Той е третото обвързвано с Русия лице, на което са повдигнати обвинявания за закононарушения, свързани с потреблението на LockBit.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР