20 години в затвора ще прекара приятелката на бившия президент

...
20 години в затвора ще прекара приятелката на бившия президент
Коментари Харесай

20 г. затвор за приятелка на президент на Южна Корея: изнудвала компании като Samsung да даряват милиони

20 години в пандиза ще прекара приятелката на някогашния президент на Южна Корея Пак Кън Хе - Чой Сун Сил. Тя бе наказана за корупция, търговия с въздействие и корист с власт от южнокорейски съд, предадоха Би Би Си и AFP.

Арестуваната в края на октомври 2016 година Чой Сун Сил бе в центъра на голям корупционен скандал, който докара до свалянето от власт на Парк - първия президент жена на страната. В продължение на години Чой Сун Сил е била консултант на Парк, против която също бяха повдигнати обвинявания и беше водено дело и която отхвърля всички обвинявания.

Централният областен съд на Сеул присъди и санкция. Чой би трябвало да заплати 18 милиарда корейски вона (16.6 милиона $ или 12 милиона английски лири).

Чой беше упрекната, че е употребила близката си връзка с президента, с цел да оказва напън над компании, в това число колоса Samsung, с цел да подаряват милиони долари за две неправителствени фондации, които тя направлявала.

" Вината на обвинената е сериозна ", заключи съдията, добавяйки, че Чой Сун Сил е капитализирала нейните " дългогодишни персонални връзки " с Парк, с цел да рекетира и да се меси нашироко в държавни каузи.

Чой към този момент излежава тригодишна присъда, постановена след друго дело за корупция, откакто употребила позицията си, с цел да получи облаги за щерка си.

Междувременно Парк беше упрекната в съучастие с Чой. В момента тя е в ареста, а присъдата се чака по-късно тази година.

Съдът постанови присъда - 2 година и 6 месеца затвор - за Шин Дон-бин, ръководител на корейско-японския конгломерат Lotte Group. Той беше наказан за предложение на рушвет а Чой.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР