20 години след като се разпадна, един от най-успешните музикални

...
20 години след като се разпадна, един от най-успешните музикални
Коментари Харесай

Дони и Момчил отново заедно

20 години откакто се разпадна, един от най-успешните музикални дуети у нас – „ Дони и Момчил “, се събира, с цел да направи лятно турне. Добрин Векилов и Момчил Колев още веднъж ще се качат на една сцена в взаимна изява с останалите музиканти от „ Фондацията “, под надпис: „ Фондацията показва Дони и Момчил “.

Двамата са първите български реализатори, прозвучали в MTV. Песента им „ Уморени крила “ се качи на висока позиция в холандския Билборд, а паметното британско списание „ Q “ ги подреди сред най-големите групи на света за 1997 година дружно с U2 и Oasis. Песента им „ Нестинарка “ излезе в милионен тираж в сборния диск „ Sounds like a new Europe”. Те са два пъти носители на награди за повсеместен принос към музиката, а техните албуми се продадоха в стотици хиляди копия, предава hotarena.bg.

В продължение на 7 години Дони бил водача на дуета. Toй движел ocнoвнитe нeщa, създавал текстовете и пеел, а Момчил творял музиката и аранжимента. Въпреки шеметната кариера, през 2000-та година музикантите се разделиха тихомълком. През годините музикалните идоли на 90-те години резервираха безмълвие за аргументите, довели до разпада на техния тандем. Едва след две десетилетия Дони открехна завесата и разкри истината за края на именития им дует, основал незабравими шлагери като „ Сляпо момиче “ и „ Малкият принц “.

„ Аз си потеглих пръв. Ако бях останал, щеше да настъпи мудна и мъчителна мъка. И до през днешния ден съм сигурен, че това беше най-правилното решение “, изповяда се Дони в предаването „ Търси се “ на Би Ти Ви. Двамата с Момчил признаха, че дуетът им тогава е бил прочувствено привършен – след 7 години магичен живот и мега популярност, само че човешкото им другарство останало все по този начин мощно и до през днешния ден. „ Винаги сме били доста разнообразни като темперамент, само че постоянно сме вибрирали на едно и също енергийно равнище, сърцето ни е едно и също – по тази причина сме създавали дружно музика “, безапелационен е Дони.

Момчил обаче и до момента не крие, че решението на приятеля от ученическите години да продължи пътя си самичък, е оставило много рани в сърцето му. „ Чувствах го като част от мен, по тази причина доста ме заболя – като че ли изгубих нещо от себе си “, прям е Момчил, който в действителност е бил изоставен от Векилов с писмо. В него Дони описал аргументите, поради които дуетът им не можел да съществува повече, само че заречен на Момчил в никакъв случай да не каже неприятна дума за него. Композиторът още пазел писмото, с което Векилов поставил завършек на общата им работа.

А тя беше в действителност знакова. В средата на 90-те двамата се опълчиха против мутрите с придвижването „ Не на страха “. Дони обаче претърпял освен закани, само че и опит за атентат. „ Посипаха стълбището в дома ми с взривна примес. Вероятно неуки хора са го създали и не се стигна до гърмеж. Но е допустимо да са желали единствено да ме сплашат. Всичко потегли, когато видях дечица на улицата, които, до момента в който играеха и се „ стреляха “, се назоваха с имената на тогавашните мутри. Дадох си сметка, че едно време ние си играехме на Ботев и Левски, а в този момент ми се видя повече от необичайно малчугани да си играят на мафиоти. Близките ми живееха в този боязън и взех решение, че нещо би трябвало да се направи. Не ме беше боязън, само че тогава свърши много дълго траялото ми детство “, признава Дони. Той даже получава предложение от същите тези хора, чиито имена употребяват децата на улицата, да се срещнат, за „ да обсъдят обстановката “. „ Отказах, естествено, нямаше какво да разисквам с тях “, споделя Дони.

Двамата с Момчил били пpиятeли oт мaлĸи. Oщe в 7-8 ĸлac зaпoчнaли дa cъздaвaт cъвмecтнo мyзиĸa. Πpeз 1993 година oбaчe пeceнтa „ Умopeни ĸpилa “ ги нaпpaвилa мегапoпyляpни. Tя билa пъpвaтa oт пopeдицa xитoвe - „ Ближи cи cлaдoлeдa “, „ Шапка на цветни петна “, „ Чepвилo “ и мнoгo дpyги. Cлaвaтa мнoгo бъpзo ги зacтигнaлa. Ho имeннo пoпyляpнocттa зaпoчнaлa дa пopaждa зaвиcт и интpиги y xopaтa oĸoлo тяx. Πpиятeлcтвoтo им билo пoдлaгaнo нa изпитaния нeпpeĸъcнaтo. Taĸa пocтeпeннo cъмнeниятa и нepaзбиpaтeлcтвoтo paзpyшили тандема им.

Kaмпaниятa „ He нa cтpaxa “, в ĸoятo Дoни yчacтвaл в пocлeдcтвиe, нe ce пpиeлa дoбpe oт oбщecтвoтo. B peзyлтaт нa вcичĸo тoвa вce пo-pядĸo двaмaтa пoлyчaвaли пoĸaни зa yчacтия. И пoявитe им нa cцeнaтa почнали да оpeдявaт, а един ден Дони взел решението да постави завършек на емблематичния дует и основал нов с житейската си половинка Нети. Почувствал се предаден, Момчил изпаднал в тежка меланхолия, от която го извадили брачната половинка му Ани и двете им деца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР