20 европейски страни се готвят да експулсират руски дипломати заради

...
20 европейски страни се готвят да експулсират руски дипломати заради
Коментари Харесай

Таймс: България също е сред 20-те страни, които ще гонят руски дипломати от понеделник заради Скрипал

20 европейски страни се готвят да експулсират съветски дипломати поради случая с отравянето на английски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Джулия, за присъединяване в което Западът упреква Москва. Това оповестява английския вестник " Таймс ".

Според обявата " ще стартира невиждана вълна от експулсирания " в понеделник - 26 март е планувано отдръпване за четири седмици на посланика на Европейски Съюз Марк Едрер в Русия.
Вестникът цитира неназован източник, който сподели, че в " координираната серия от експулсиране " може да вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Холандия, България, Чешката република, Дания, Естония, Латвия и Литва.
Лидерите на Европейски Съюз на среща на върха на 22 март излязоха с обща декларация по отношение на случая в Салисбъри, като показват, че е " доста евентуално " отговорността за случая да е на Москва и няма " друго правдоподобно пояснение. " Освен това по време на Европейския съвет те взеха решение да отдръпват посланика на Европейски Съюз в Русия за съвещания.
В английския Салисбъри на 4 март английският разузнавач е бил токсичен - някогашният полковник Грю Сергей Скрилал и неговата щерка Джулия. Англия твърди, че Москва е забъркана в отравянето с веществото A234, само че няма доказателства за тази версия. Русия изрично отхвърля обвиняванията от Лондон.
Във връзка с случая в Салисбъри, английският министър председател Тереза ​​Мей разгласи серия от ограничения против Москва, в това число експулсирането на 23 съветски дипломати и замрази всички двустранни контакти на най-високо равнище. Руското Министерството на външните работи заяви на 17 март отговор във връзка с държанието на Обединеното кралство: 23 дипломати от посолството на Англия стават личност нон грата.
Руският президент Владимир Путин сподели, че обвиняванията против Москва са нелепости, защото никой не би си разрешил да направи нещо сходно, изключително в навечерието на президентските избори и провеждането на Световната купа. Държавният глава акцентира, че Русия няма химическо оръжие - то е унищожено през 2017 година

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР