20 души са диагностицирани със сифилис в Пловдив и областта

...
20 души са диагностицирани със сифилис в Пловдив и областта
Коментари Харесай

20 души пипнаха сифилис в Пловдивско от началото на годината

20 души са диагностицирани със сифилис в Пловдив и региона през първите четири месеца на тази година. Данните бяха изнесени от Националния център по публично здраве и разбори. През януари заболелите са четирима, през февруари и март по седем, а през април двама. Други двама пък са хванали хламидални инфекции. Лекарите предизвестяват, че за началото на годината цифрите са съществени, само че пикът на тези болести занапред следва със стоплянето на времето и идния летен сезон. Тогава огромна част от хората излизат в годишните си отпуски и най-често се насочат на морета за отмора, като се усилват доста половите контакти. Медиците поучават всичко, които се отдават на любовни милувки да употребяват защитни средства, с цел да си спестят съществени проблеми и престой по лечебните заведения.

Най-много пациенти с такива болести се диагностицират към средата на месец октомври. Тогава инкубационният интервал на бoлестите по полов път е минал и тe се демонстрират. След секс без презерватив с болен от сифилис минават 3 седмици до появяването на раничка. За това всеки, който има подозрение, че може да е болен от сифилис, би трябвало незабавно да потърси лекарска помощ. Дерматолозите могат да се ориентират даже единствено от прегледа, само че може да се направи и кръвната проба на Васерман. Ако не се лекува, раничката сама ще заздравее, само че сифилисът ще прогресира. След два месеца се появява обрив по кожата на тялото. И в този етап болният може да предава болестта на хората, с които контактува полово. Усложненията на нелекуван сифилис не престават до генерализирано увреждане на целия организъм.

Недопустимо е в наши дни при недоволствата, присъщи за сифилис, да не се потърси доктор и да се лекува. С откриването на пеницилина това заболяване към този момент е изцяло лечимо, стига да бъде намерено в точния момент. През предходната година от сифилис в Пловдив бе лекувано 14-годишно бременно момиче, а през първите седем месеца на годината инфектираните бяха 40.

Другата рискова зараза, излъчена по сексуален път, е хламидията. Това заболяване визира най-много младежи, сменящи постоянно сътрудниците си. Ненавременното му лекуване пък води до неплодородие и артрит.

Освен половите органи, в някои случаи се засягат и очите, ставите, черният и белият дроб. Инкубационният интервал е сред 10 и 30 дни. При мъжете от възпалителния развой се визира основно уретрата. Оплакванията са нищожни, основно от съществуване на минимално количество белезникав секрет от пениса, най-много заран.

При дамите инфекцията по-често стартира без признаци, а в някои случаи - с по-обилно влагалищно течение. Понякога при заболелите от двата пола се стига до висока температура и неприятни сърбежи в интимните елементи. Възможно е инфекцията да се съобщи от болна майка на новороденото дете. Затова експертите поучават двойките да взимат защитни ограничения преди половия акт, а когато имат подозрение, че са болни, да потърсят лекарска помощ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР