20 дни след началото на този парламент, се проведе първата

...
20 дни след началото на този парламент, се проведе първата
Коментари Харесай

Диалогът в парламента се подобрява: ГЕРБ и ПП ще търсят консенсуси по приоритетни политики

20 дни след началото на този парламент, се организира първата публична обществена среща сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме Промяната ". Поканата пристигна от ГЕРБ в търсене на единодушие по неотложни проблеми. Двете парламентарни групи демонстрираха подобие по тематиките за Шенген, влизането в еврозоната и Планът за възобновяване и резистентност. От първата и втората политическа мощ се разминаха в позициите си за бюджета и макроикономическите параметри.

От ГЕРБ-СДС желаеха търсене на базисен консенсус по цели за страната на откритата за медиите среща. Уточнението на Продължаваме промяната не закъсня.

" Да бъде безусловно ясно, че това не е диалог за поддръжка на първия мандат, не желаеме да даваме неверните упования. Няма да подкрепим първи мандат, само че това, че сме в този огромен състав демонстрира, че имаме огромно предпочитание като градивна съпротива да работим, тъй че същинските решения да бъдат случени ", съобщи Кирил Петков, " Продължаваме Промяната ".

" Ние не възприемаме този диалог като диалог за поддръжка за държавно управление с първия мандат или съдружно държавно управление сред Политическа партия и ГЕРБ. В този смисъл не сме с неверни усещания от тази среща. Струва ми се обаче, че е доста по-важно, в случай че намерим базов консенсус по другите точки. После да търсим градивен диалог, може през днешния ден, може другата седмица ", не закъсня отговорът на Десислава Атанасова, ръководител на ГЕРБ.

ГЕРБ-СДС и " Продължаваме Промяната " откриха доста допирни точки, само че се разминаха на тематика бюджет. Първите залагат на 3% недостиг, вторите - на 6%. От " Продължаваме Промяната " желаеха ГЕРБ да ги поддържа да изискат служебният кабинет да внесе бюджет.

" Да подкрепите декларацията, която ние сме внесли, и да помолим служебния кабинет да внесе някаква форма на бюджет, с цел да може това де не остане просто упражнение на думи, а действително да стартираме да работим по бюджета за следващата година ", посочи съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Асен Василев.

" Предлагам да имаме различен метод - първо да работят нашите експертни групи и тогава в консенсус или в несъгласие, зависи до какво стигнат експертните групи да вземем решение ", преложи Атанасова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е удовлетворен от старта на диалозите, тъй като по негови думи те са посочили друго равнище.

" Днес няма победени и спечелили. Има доста повече разсъдък, има доста повече мислене за народа, за хората, за страната, в сравнение с за егото или личната партия ", смята водачът на ГЕРБ.

Оттук нататък съвсем всички групи дадоха поръчка диалозите в разнообразни формати и тематики да продължат. От " Българска социалистическа партия за България " поканиха на следващия ден " Продължаваме Промяната ", а в четвъртък - ГЕРБ-СДС на срещи за бюджета.

Президентът предложения " Възраждане " на съвещания на следващия ден. Те отиват с настройка за избори.

" Нямаме предпочитание да подкрепим никога която и да било политическа мощ, която поддържа други политики, които ние от " Възраждане " не споделяме ", съобщи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

" Необходима е конструктивност сред партиите, договарянията не са сред президента и партиите, а сред партиите ", изясни президентът.

Лидерът на " Български напредък " позволи, че може да извърши третия мандат, в случай че отиде при неговата групировка.

" Това не е обсъждано публично, разбирам, че има такова говорене и такова, по какъв начин да го кажа, основаване на среда, че това е една догадка и една опция, и аз постоянно съм заявявал, че преди да отговорим на въпроса какво бихме създали с третия мандат, би трябвало да забележим какво ще стане с първия и втория ", акцентира Стефан Янев, ръководител на " Български напредък ".

От " Демократична България " са скептични дали биха отишли на диалози с ГЕРБ-СДС. От " Български напредък " споделиха, че са в Народното събрание, за разговор, от " Възраждане " ще отидат на среща, в случай че получат покана от ГЕРБ -СДС, Българска социалистическа партия също.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР