20 август, 21.00, Опера в Летния театър , ММФ „Варненско

...
20 август, 21.00, Опера в Летния театър , ММФ „Варненско
Коментари Харесай

Световната оперна певица Красимира Стоянова с концерт на сцената на Опера в Летния театър 2021

20 август, 21.00, Опера в Летния спектакъл, ММФ „ Варненско лято “ 2021

Аз съм българка и ще остана такава, без значение къде пребивавам

Оперната дива Красимира Стоянова, българското сопрано, чието име през днешния ден в целия свят е синоним за най-високо вокално и артистично майсторство, гостува с 2 концерта във Варна. За 95-годишнината на първия български фестивал „ Варненско лято “ я аплодирахме в камерен концерт с виртуоза на пианото Людмил Ангелов, а на 20 август в Летния спектакъл следва неин Оперен концерт с Варненската филхармония, под палката на маестро Георги Димитров.

„ Произведенията от Верди, Леонкавало, Каталани и Пучини, които са включени в концерта, са едни от най-известните и обичани оперни заглавия. Красивата и мощна драматургически музика постоянно ме е привличала и вдъхновявала в желанието ми да пресъздам забавни и живи облици. Операта е трагично изкуство с изразно средство пеенето, посредством което още по-пластично и реалистично се влияе върху сетивата на публиката. А подобен вид концерти, където могат да се съберат доста хора, пристигнали с готовност да се насладят на хубостта на музиката в една красива лятна вечер – това е прелестен мотив всички да се почувстват щастливи. Изкуството е основано за това – да прави хората щастливи “, споделя Красимира Стоянова.

Родена във Велико Търново, приключила Музикалното учебно заведение „ Веселин Стоянов “ в Русе и АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ в Пловдив, тя стартира кариерата си като цигуларка. През 1995 година дебютира като певица в Националната опера в София. През 1998 година е видяна от шефа на Виенската Щатсопер, Йохан Холендер, който я кани да стане солистка на първия австрийски оперен спектакъл. Нейният виенски дебют, в ролята на Микаела от „ Кармен “ на Бизе, й отваря вратите към международната популярност. Красимира Стоянова е удостоена с купата „ Камерзенгерин “, най-високото отличие, давано на оперни артисти в Австрия. Аплодират я в Музикферайн и Концертхаус Виена, Залцбургския фестивал, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус Берлин, Карнеги Хол, Миланската канара, Ковънт Гардън, Метрополитън опера, Цюрихския оперен спектакъл, Националната опера в Хелзинки, Театро Колон в Буенос Айрес, Вашингтонската национална опера, Номори опера Токио и други влиятелни театри.

На върха на своята космополитна кариера Красимира Стоянова не не помни българските си корени: „ Аз съм българка и ще остана такава, без значение къде пребивавам. Не познавам bългарин, който да не помни за България. И това просто няма по какъв начин да стане, тъй като тя е единствена и обичана, по тази причина се назовава Родина. “

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР