20.75% от румънците са гласували до момента на първия тур

...
20.75% от румънците са гласували до момента на първия тур
Коментари Харесай

20.75% избирателна активност към 13 ч. на президентския вот в Румъния

20.75% от румънците са дали своят вот досега на първия тур на президентските избори, оповестяват от Централната изборна комисия на страната данните към 13,00 часа локално време, съобщи Europe Elects.

За съпоставяне през 2014 година към този час са дали своят вот 20.78 на 100, а през 2009 година - 20.96%.

Към 10,00 часа до изборните урни отидоха 7.15% от румънците (6.55% през 2014 година и 6.17% през 2009 г.).

14 претенденти вземат участие на изборите за държавен глава. Първите резултати ще бъдат оповестени след привършване на гласуването в 21,00 часа.

Настоящият държавен глава и любимец за преизбиране Клаус Йоханис съобщи, че е дал своя вот за " естествена Румъния ".

" Днес е извънредно значимо за Румъния, както и за мен. Гласувах за естествена Румъния. Пожелавам на Румъния чудесно бъдеще и се надявам да получа удостоверение през днешния ден, че доста румънци желаят същото ", сподели той и добави, че през днешния ден румънците вземат решение бъдещето на страната през идващите години. Йоханис прикани румънците да упражнят правото си на глас.

18,2 милиона души имат право на глас на първия тур през днешния ден.

Последните социологически изследвания демонстрират, че актуалният държавен глава Клаус Йоханис ще получи най-голяма поддръжка на първия тур. Очаква се 60-годишният президент да получи към 40%. Зад него се подреждат лявоцентристкият претендент Виорика Дънчила, която до предишния месец беше министър председател на Румъния, самостоятелният претендент Мирча Дякону, който е някогашен артист и шеф на спектакъл, и водачът на дясноцентристката партия Съюз за избавление на Румъния Дан Барна.

Ако никой от претендентите не завоюва повече от 50% поддръжка през днешния ден, вторият тур ще се организира на 24 ноември.

Виорика Дънчила разяснява, че е гласувала за " една Румъния на благополучието и обезпечените права ". Според нея румънците не би трябвало да живеят в боязън или да нямат какво да сложат на масата, да нямат пари да си купят медикаменти или да си платят сметките.

Виорика Дънчила

" Гласувах срещу орязването на пенсиите и заплатите, гласувах срещу строгите ограничения за икономии, гласувах за обединена Румъния ", разгласи някогашният министър председател.

Румънската диаспора има опция да гласоподава три дни. От петък до през днешния ден на обяд са дали своят вот над 336 00 румънци. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР