20,4% е избирателната активност в страната към 15 часа. Това

...
20,4% е избирателната активност в страната към 15 часа. Това
Коментари Харесай

Галъп с последни данни за избирателната активност

20,4% е изборната интензивност в страната към 15 часа. Това сподели социологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл " в предаването "Плюс-минус " по Нова телевизия. Това е с близо 4% по-ниска интензивност от тази на изборите за Европейски парламент през 2014 година

Това значи, че ще би трябвало да гледаме с любознание последните часове на изборния ден, когато едната догадка е, че е допустимо връщащите се от отмора хора да гласоподават и да има скок на интензивността, а другата догадка е, че по този начин ще се движи до края на изборния ден. Каквото и да се случи, нещата отиват към прогнозите на "Галъп " във връзка с интензивността. Въпросът е дали до края на изборния ден ще има гласоподаване, както в секциите по Беломорието, по този начин и за хората, които се връщат, изясни той.

Процентът на изборната интензивност не е нещо ненадейно на фона на прогнозите, които разнообразни социологически организации даваха. Очакваше се ползата към тези избори да не е толкоз огромен, добави той.

Според него една от аргументите за ниската интензивност е, че изборите съответстват с поредност от почивни дни. Другото допустимо пояснение е, че акцията погрозня в един миг. И, несъмнено, не на последно място част от обяснението е, че няма огромни и нови играчи. Те нормално са тези, които провокират някакъв интерес към изборния развой. Този път е по-специфично, акцентира той.

Според данните на "Галъп " към половината от гласоподавателите са употребявали преференциите.

По мотив на машинното гласоподаване, което се реализира за първи път в България, Симеонов разяснява: "Трябва постепенно и бавно хората да привикват с нововъведенията. Искрено се надявам, че тази стъпка изкривено няма да помрачи концепцията за въвеждането на машинното гласоподаване, тъй като генерално тази концепция не е неприятна ", сподели още Първан Симеонов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР