20-30% от овошките в Сливенско са попарени от слана. Поразени

...
20-30% от овошките в Сливенско са попарени от слана. Поразени
Коментари Харесай

Праскови, череши и кайсии застрашени от слана

20-30% от овошките в Сливенско са попарени от слана. Поразени са най-вече ранноцъфтящите сортове овошки - праскови, кайсии и череши, оповестиха от съдружие „ Българска праскова ".

Не по-малко рискови от сланите са градушките, като тази през юни 2016 година Тогава провалите при прасковите тук-там са достигнали 40%. 

„ Застраховането на продукцията не е изключително дейно, тъй като застрахователите не желаят да подписват полици преди месец май, когато главните провали от атмосферните въздействия към този момент са нанесени “, разяснява членът на съдружие „ Хаджи Димитър “ Петър Байчев. Тази година Сливенско пострада изключително мощно поради мощното захлаждане и температури към - 17 градуса по поречието на река Тунджа. Повторила се е обстановката от края на 80-те години на предишния век, когато в Сливенско са били изрязвани цели градини поради измръзване на дърветата. 

Сега производителите на праскови край Тунджа регистрират до 100% пропаднали площи. Те ще получат отплата от Министерството на земеделието и храните.

От регионална дирекция „ Земеделие и гори “ напомнят, че Фонд „ Земеделие “ покрива до 65% от цената на застрахователната награда на земеделската продукция.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР