20 185 нови имотни сделки са изповядани в София за

...
20 185 нови имотни сделки са изповядани в София за
Коментари Харесай

Над 20 000 имотни сделки изповядани в София за първите 9 месеца. Банките финансират над 70% от цената на имотите

20 185 нови имотни покупко-продажби са изповядани в София за първите 9 месеца на 2019 година, което съставлява 6% растеж по отношение на аналогичния интервал за предходната година по данни на Агенцията по вписванията. Ипотеките са 10 683 и образуват 1/3 от общия брой имотни покупко-продажби за България, което се удостоверява и от данните на Обединена българска банка (ОББ). Това стана ясно на среща на тематика „ Тенденциите в имотния и ипотечния пазар ”, проведена от ОББ.

„ Изпращаме най-силната си година, в която наблюдавахме постоянен пазар с огромна досегаемост на жилищата и на заемите ”, показа пред участниците в срещата Борислав  Гостев, рководител " Управление на търговски сътрудници " в ОББ. Това се дължи на повишените приходи, исторически най-ниските лихвени равнища по заемите, ниска безработица, ниска инфлация и многото строителни планове, които бяха осъществени през последните 2 години.

По данни на ОББ междинният размер на заема през тази година в София е 140 000 лв., което съставлява 73% финансиране от цената на парцелите. Спрямо типовете заем – 78% са за покупка на парцел, 7% за настоящи потребности, 15% за рефинансиране. Софиянци избират по-дългите периоди, като половината от заемите са сред 21-30 години. Най-често парцели с заем купуват клиентите сред 30 и 39 години, които са 48% от всички кредитополучатели на банката. Радващо е, че за първи път през тази година категорията с най-големи приходи (от над 3000 лева) е и най-мащабна – 26% от жителите на столицата.

Сравнение сред лихвите по ипотечните заеми в 10 от огромните страни, показано по време на срещата, още веднъж потвърди, че равнищата в България са рекордно ниските, даже съпоставени със страни, чието икономическо развиване и БВП са доста по-големи от българския.

Прогнозираните от редица финансови анализатори и банкери упования за покачвания на лихвите от предходната година не се оправдаха и ще се отсрочат за още 1-2 години, разясниха участниците в срещата. Причините се коренят в редица фактори, измежду които поредната политика на ниски лихви и стратегия за изкупуване на активи на Европейската централна банка, огромната задлъжнялост по отношение на Брутният вътрешен продукт на огромна част от страните в Еврозоната, макроикономическите опасности, свързани с комерсиалните войни сред Съединени американски щати и Китай, „ Брекзит “, свръхликвидните български банки и голямата конкуренция посред им.

Клиентите обаче би трябвало да са готови, че рано или късно лихвите ще се повишат и вноската по заема не би трябвало да бъде на ръба на опциите им. Разумните вноски по всички заеми също не би трябвало да надвишават 30%-40% от приходите им. „ Стъпвайки на междинния размер на заема за София, при 3-4 покачвания на лихвата, които евентуално ще бъдат с по 0.25%, месечната вноска би се трансформирала с сред 75 и 100 лв.. “, даде образец Борислав Гостев.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР