20 000 заявления за гласуване са подадени в Истанбул. Срокът

...
20 000 заявления за гласуване са подадени в Истанбул. Срокът
Коментари Харесай

Над 20 000 заявления за гласуване са подадени в Истанбул

20 000 заявки за гласоподаване са подадени в Истанбул. Срокът за подаване на документи за упражняването на вота в чужбина изтече през вчерашния ден. Фактът, че ще може да се гласоподава без авансово попълнено заявление/с заявления в деня на гласуването/ ще стимулира още гласоподаватели в Турция да се явят пред урните, разясняват локални изселници.
На последните предварителни парламентарни избори през октомври м. година в Истанбул бяха разкрити 51 секции, в които гласоподаваха над 11 000 души.
ЦИК със свое решение дефинира реда за формиране на секции за гласоподаване на гласоподаватели с трайни увреждания с преносима изборна кутия (ПСИК). Право да гласоподават по този метод имат лица, които не могат да изоставен дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение.
Срокът за подаване на заявки на хората с трайни увреждания е до 18 март. Секциите за гласоподаване с преносима изборна кутия се образуват на територията на всяко обитаемо място, в случай че до 18 март 2023 година има подадени не по-малко от 10 заявки. Заявлението за регистриране в листата се подава до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник. Заявлението е саморъчно подписано и може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, факс или електронно заявление със същото наличие през интернет страницата на общината/района. При подаване на електронното заявление не се изисква автограф. В заявката се показват имената на гласоподавателя, ЕГН, непрекъснатият адрес или актуалният адрес. Към заявката за гласоподаване в секция се ползва копие от документ от ТЕЛК, НЕЛК или здравна епикриза за здравословно положение на гласоподавателя.
Ако до 18 март 2023 година са подадени не по-малко от 10 заявки от лица, които дават отговор на условията за гласоподаване с преносима изборна кутия, кметът на общината в същия период уведомява РИК за броя на подадените заявки и прави предложение за броя на секциите за гласоподаване с преносима изборна кутия на територията на съответната община.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР