20 000 лева са отпуснати за редовни археологически разкопки в

...
20 000 лева са отпуснати за редовни археологически разкопки в
Коментари Харесай

20 000 лева са отпуснати за редовни археологически разкопки в центъра на Кюстендил

20 000 лв. са отпуснати за постоянни археологически разкопки в центъра на Кюстендил. Това заяви пред Радио „ Фокус” – Кюстендил Валентин Дебочички, шеф на Регионален исторически музей – Кюстендил.
По думите му за първи път тази година се отпускат средства за постоянни археологически разкопки, а не за избавителни. Средствата се отпускат от страна на Министерство на културата. Те са нужни за реализирането на първия стадий на координиран и утвърден план, касаещ експониране на археологически структури върху терен от 1000 кв.м., някогашен паркинг при постройката на Община Кюстендил. Този терен, според градоустройствения проект за централна градска част на Кюстендил, е плануван за експониране на археологически структури. Редовните теренни изследвания ще стартират при започване на месец август.
" Надявам се, че тези изследвания ще бъдат сполучливи, че ще се разкрият задоволително стойностни археологически структури, които да бъдат експонирани върху самия терен ", сподели Валентин Дебочички. По думите му не би могло да се създават планове за консервация и реституция, без да се проведат самите археологически изследвания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР