20 000 деца на възраст между 8 и 17 години,

...
20 000 деца на възраст между 8 и 17 години,
Коментари Харесай

Държавата превъзпитава 20 000 деца престъпници

20 000 деца на възраст сред 8 и 17 години, които са прекрачили закона, се превъзпитават от страната с разнообразни ограничения. Някои са настанявани в профилирани заведения, други са задължавани да вземат участие в разнообразни курсове, трети са принуждавани да се извинят на потърпевшото лице, оповестява ДАРИК.

Има и такива обаче, които се озовават зад решетките за ликвидиране или опит за ликвидиране. Техният брой е минимален – към 10 са малолетните, отишли зад решетките поради лишен живот. Те в действителност са пращани в пандиза, едвам когато навършат пълноправие, без значение, че закононарушението е осъществено, когато са били под 18 години.

Подобен може да се окаже и казусът с 15-годишния Иван, който закла 11-годишната Никол в асансьор в бургаския квартал „ Меден рудник “. За такова действие законът планува от 15 до 20 години отнемане от независимост, пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна, само че защото лицето е малолетно наказването се редуцира от 3 до 10 години затвор. При доказване на виновността му той ще би трябвало да изтърпи остатъка от наказването си зад решетките, откакто навърши 18 години.

Най-много деца са водени на доклад в детските педагогичен стаи към Министерство на вътрешните работи за закононарушения, разнообразни от убийства. Те са малко над 9 хил, като най-вече от тях са в Северозападна България, където и е най-бедното население – към 1267. Отличник по брой деца нарушители е Смолян. Там са регистирали едвам 90 хлапета. С всички водени на доклад подрастващи от Детска педаготическа стая се занимават експерти, които вършат опити да ги превъзпитат. Това включва най-много диалози със експерти, които се организират съвсем ежеседмично.

Други близо 5 хиляди деца, с които работи Министерство на вътрешните работи, с цел да ги вкара в правия път, са причинители на по-тежки закононарушения. Разчетът демонстрира, че най-често става въпрос за обири и разпространяване на дрога. Заловените малолетни дилъри единствено за година са 407, като от тях близо 80 са девойки. Крадците, открити от Министерство на вътрешните работи, пък са цели 3020. И то единствено за година. Най-много похищения от малолетни е имало от магазини и огромни търговски вериги. Според статистиката това са 1000 деца, които са крали облекла и хранителни артикули. 706 пък са разбивали непознати домове и са си тръгвали със злато, пари и техника.

Над 100 пък са съумели даже да откраднат коли, които след това се разглобили и разпродали на части. 15 хлапета пък са били упрекнати в опит за обезчестяване и в довършено такова. За блудничество със съученички са регистирани 61 момчета. По-стари данни демонстрират, че огромна част от закононарушенията в страната се правят от хора, родени след 1980 година. Основен проблем обаче са хлапетата. Всяко трето дете, което е направило нещо неправилно, наложително рецидивира, като продължава да прави нови закононарушения. Най-вече това са телефонни измами, джебчийски обири и противообществени прояви.

Според отчет на Министерство на вътрешните работи, който касае разбор на криминогенната конюнктура в страната, това главно се дължи на неналичието на образование и отсъствието от учебно заведение. Поради тази причина от силовото ведомство са изготвили тактика и са упълномощили на другите министерства задания, като всяка една от тях си има период. До края на 2018 година Министерството на образованието би трябвало да изготви лист на всички деца, отпаднали от учебно заведение.

Смята се, че огромна част от тях стават нарушители. Освен това е предоставено МОН да ги реинтегрира назад или другояче казано да ги върне в клас. През това време те ще са под наблюдението на Министерство на вътрешните работи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР