2% от подоходния данък да бъдат пренасочени към бюджетите на

2% от подоходния данък да бъдат пренасочени към бюджетите на ...

Местната власт: 2% от подоходния данък да отива към общините


2% от подоходния данък да бъдат пренасочени към бюджетите на общините дискутираха днес кметове, общински съветници и икономисти на годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в Албена.Още по темата19 сеп 2021 16:2411При реализиране на подобна реформа, според която да бъде постигната финансовата децентрализация, около 850 милиона лева на годишна база биха били преразпределени към местните власти, сочат проучванията на Института за пазарна икономика.

Осигуряването на 2% от подоходното облагане да отиват към общините в България ще даде възможност на кметовете да привличат инвеститори, да откриват нови работни места и да повишават заплатите, заяви в Албена експертът от Института по пазарна икономика Петър Ганев, цитиран от БНР.

"Изглежда очевидна промяна, има я в много страни в Европа, но важното при нея е първо, повече ресурс за общините – това са около 800 милиона, и по-високи заплати, изсветляване на икономиката, тъй като всяко работно място ще носи приход в общината", обясни той.

Липсата на финансова автономност на общините е начинът централната власт да ги държи в подчинена позиция, коментира кметът на община Плевен Георг Спартански.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg