2 октомври – Световен ден на усмивкатаПрочетете ощеИдеята за ден

...
2 октомври – Световен ден на усмивкатаПрочетете ощеИдеята за ден
Коментари Харесай

На този ден: Рим е обявен за столица на обединена Италия

2 октомври – Световен ден на усмивката
Прочетете още


Идеята за ден отдаден на усмивката се зародила напълно ненадейно. Харви Бол – американски рекламен дизайнер, основава през 1963 година известното усмихнато личице, без да подозира, че то ще се трансформира в един от най-разпознаваемите знаци на положителното въодушевление. Впоследствие му хрумва концепцията за Световен ден на усмивката - ден, в който всеки от нас да се усмихва и да прави повече положителни каузи.

Той оповестил първия петък от октомври всяка година за деня, в който усмивката не признава политика, география и вяра и сплотява всички положителни хора по света. Първото му отбелязване е през 1999 година, а Световният ден на усмивката се чества в целия свят и през днешния ден.

Днес света се изправя и против насилието



България и интернационалната общественост означават Международния ден на ненасилието - 2 октомври.

На тази дата е роден Махатма Ганди. Страната ни е съавтор на признатата на 15 юни 2007 година резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, с която 2 октомври се афишира за Международен ден на ненасилието.

С тази самодейност Организация на обединените нации удостоверява смисъла на концепциите на Махатма Ганди в нашата актуалност - за създаване на свят без принуждение, учреден на съгласие и съдействие сред страните и народите.

Махатма Ганди, е индийски юрист, политик, пацифист, герой за човешка независимост и нравствен лидер на индийското придвижване за самостоятелност, което довежда през 1947 година до края на английското господство в страната. Наречен е още " татко на нацията ".

Ганди получава интернационална популярност със своята идея за сатяграха ( " държене на истината " ), ненасилствени митинги за реализиране на политически цели, която се основава на концепцията за ахимса. Със своя образец въодушевява политически водачи, като Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи. За него Алберт Айнщайн споделя: " На бъдещите генерации ще бъде мъчно да повярват, че в миналото подобен човек, от плът и кръв, е ходил по земята. "

Рим е разгласен за столица на обединена Италия

На 2 октомври 1870 г.  Рим става столица на обединена Италия. Градът се намира в област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Аниене. Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, огромна и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация.

Ватиканът, анклав в Рим, е суверенна страна, седалище на Римската католическа черква и папата.

Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите европейски градове с повърхност от 1287,36 кв. км. Предградията му доближават до Тиренско море. В границите на града популацията е към 2 837 332 поданици (към 31 декември 2019 г.); съвсем 3,8 милиона живеят в региона на Рим. С брутния си вътрешен артикул от 97 милиарда евро (през 2005 г.) Рим дава 6,7% от италианския Брутният вътрешен продукт, който е най-големият от всички италиански градове.



Градът съществува от 2800 години, като е бил средище на Древен Рим, по-късно на Папската област, Италианското кралство и Италианската република (съвременна Италия). Рим е прочут още като „ la Città Eterna “ („ Вечният град “), „ l` Urbe “ (от латински Превъзходен град) или „ Градът на Седемте хълма “.

Родени на този ден са:



Красимир Ранков –  български артист и режисьор. Роден е в град Балчик на 2 октомври 1951 година. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов в класа на професор Надежда Сейкова, след което и постановка. Играе в разнообразни театри в страната, само че най-дълго в Сатиричния спектакъл. Сред пиесите, които режисира са " Завинаги и още един ден, „ Двубой “, „ Хайде да вършим секс “, „ Детектор на лъжата “, „ Игра на мъж и жена “, „ Боряна “, „ Изстрели късно “. Участва в български и непознати филми. Най-успешното му преобразяване е в охранителя Антон Ставрев в сериала „ Стъклен дом “. Има брат Веселин Ранков, който също е артист. През 2013 година е водещ на „ Денсинг Старс “.



Гордън Съмнър (Стинг)  – британски музикант и артист. Роден е на 2 октомври 1951 година в Уолсенд, Англия. Той е главен създател на песните, артист и басист на ню уейв групата „ Полис “ от 1977 до 1984 година, след което прави независима кариера. Като независим музикант и член на „ Полис “ получава 17 награди „ Грами “, в това число за ария на годината за „ Every Breath You Take “, 3 награди „ Брит “, по една премия „ Златен глобус “ и „ Еми “ и четири номинации за „ Оскар “ за истинска ария. Като член на „ Полис “ е включен в Залата на славата на рокендрола и има звезда на Холивудската алея на славата. С „ Полис “ Стинг става един от най-продаваните музиканти в света, като независимо и с групата има продадени над 100 милиона записа.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР