2 млн. лв. струват на България разходите по спасяването на

...
2 млн. лв. струват на България разходите по спасяването на
Коментари Харесай

2 млн. лева е струвало на държавата спасяването на Vera Su


2 млн. лева костват на България разноските по спасяването на заседналия на Камен бряг транспортен съд Vera Su, заяви транспортният министър Христо Алексиев, представен от Медиапул.

Тази сума ще бъде предявена идната седмица към застрахователите на плавателния съд по правосъден път. Според Алексиев, продажбата на кораба може да бъде спомагателна гаранция, че всички разноски на страната ще бъдат покрити.

Корабът към този момент е изместен в кораборемонтния цех " Терем – Флотски боеприпас ", с цел да може да бъде " закърпен " и след това подложен на пристан. Към момента обаче към момента генерира разноски, защото от него всеки ден се източва вода.

Междувременно през днешния ден президентът Румен Радев награди шестима от участниците в избавителната интервенция.

" Това са заслужени оценки на почтени българи, които със своя висок професионализъм, геройство и безрезервност организираха в конкуренция с времето, при необикновено тежки метеорологични условия, при липса на организационни условия и запаси сполучлива избавителна интервенция ", сподели президентът.

По думите на Радев случилото се е разкрило тежките последици от дълги години неглижиране на морското избавяне - липса на нормативна база, на оперативни процедури и организация при такива съществени обстановки, на задоволително съответна и изправна техника.

Президентът счита, че е нужна смяна на законодателството и ясни общоприети оперативни процедури за деяние при подобен вид рецесии, от запаси, техника, подготовка на хората.

Почетен знак на президента получиха ръководителят на интервенцията и шеф на Изпълнителна организация " Морска администрация " кап.Венцислав Иванов, шефът на " Хидроремонт " Ивайло Иванов, Илия Маринов, координатор на евакуацията на екипажа на кораба и пълководец на екип в Службата за противопожарна сигурност, Петър Маринов, пълководец на формирование на Военноморските сили, кап.Пламен Димкин, шеф на " Меритайм шипинг " ООД и кап.Андрей Станев, капитан на влекач на БМФ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР